Anyák napi kutatás – Kíváncsi vagy melyek a legnépszerűbb nevek?

Névválasztási trendek Magyarországon és Európában

Ezen a hétvégén lesz május első vasárnapja, amit Magyarországon 1925 óta az anyák napjaként ünneplünk. Az édesanyák első ajándéka újszülött gyermekeik számára a gondosan megválasztott keresztnév, mely életük végéig elkíséri őket. Anyák napi kutatásunkban a névadási trendeket vizsgáltuk az 1950-es évektől napjainkig.

Utánanéztünk, hogy a közel hét évtizedet alatt az édesanyák körében melyek voltak azok a leggyakoribb keresztnevek, amiket újszülött gyermekeiknek választottak, és hogy miként alakultak a névadási trendek Magyarországon.

„Érdekes megfigyelni, hogy míg a fiúknál minden korszak között vannak átfedések, addig a lányoknál sokkal nagyobb a fluktuáció, és a top 15-ös listában többször is teljesen kicserélődnek a nevek” – összegezte tapasztalatait Szabó-Fischer Hanna, a United Consult big data szakértője.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mint fogalmazott, a látványos adatvizualizációkat figyelve – miként a való életben is – a szemünk láttára tűnnek el a Máriák és az Erzsébetek, és nem sokkal szerencsésebbek az Istvánok és a Józsefek sem. A budapesti székhelyű IT-cég kutatásából kiderült, hogy míg a fiúknál már 2001 óta uralkodnak a Bencék, a lányoknál csak tíz évvel később kerültek az első helyre a Hannák.

Női nevek: https://public.flourish.studio/visualisation/2154086/

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Férfi nevek: https://public.flourish.studio/visualisation/2075086/

Ráadásként pedig egy igazi kuriózum: a következő vizualizációból megtudhatja, hogy melyek a legnépszerűbb női és férfi keresztnevek Európa országaiban.

Európai trendek: https://public.flourish.studio/visualisation/2156707/

United Consult

 

- Hirdetés -