Áprilisi mélypontról várható a fellendülés az ITM szerint

A várakozásoknak megfelelően a kiskereskedelmi üzletek forgalmában komoly visszaesést hozott az április, mert végig, és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A tárca hangsúlyozta: 81 hónapja tartó növekedés tört meg azzal, hogy a KSH adatai szerint több mint tíz százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye. Az összehasonlítható adatok gyűjtésének kezdete, 2000 januárja óta nem tapasztalt mértékű visszaesés azonban átmeneti jellegű, a folytatásban fokozatos javulás várható.

A veszélyhelyzeti intézkedések következményeként ugyanakkor történelmi rekordot produkált az internetes és csomagküldő kereskedelem – tette hozzá az ITM.

- Hirdetés -

A közlemény szerint a kiskereskedelmi forgalomcsökkenést teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált, kismértékben nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké csaknem 15 százalékkal, a benzinkutaké több mint negyedével esett vissza áprilisban.

Márciussal szemben már a gyógyszertárak és illatszerboltok forgalma is jelentősen, 15 százalékkal mérséklődött, és a korlátozások még drasztikusabb következményekkel jártak a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (-37 százalék), a használtcikk- (-80 százalék), a textil-, ruházati és cipőüzletekben (-90 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem ugyanakkor a tavaly áprilisi adatokhoz képest több mint kétszeresére növelte forgalmát, amely a teljes forgalom nyolcadát tette ki. A 114 milliárd forintos értékesítési volumen minden korábbi havi adatnál magasabb, több mint negyedével múlja felül az eddigi rekorder 2019 decemberi teljesítményt – hívta fel a figyelmet az ITM.

A kiugró növekedéshez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a kormány megkönnyítette az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára. A veszélyhelyzet idején ezek a tevékenységek bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytathatók, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz – emlékeztet közleményében a tárca.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár kiemelte, hogy az áprilisi mélypont után a folytatásban minden józan számítás szerint megkezdődhet a kilábalás. Bizakodásra ad okot, hogy a január-áprilisi adatok az előző év azonos időszakához képest szerény mértékű emelkedést mutatnak.

Az év első hónapjaiban az európai élmezőnybe tartozott a magyarországi forgalomnövekedés, márciusban pedig a kontinensen Magyarországon bővült legnagyobb mértékben a kiskereskedelem. Az üzletek, bevásárlóközpontok újranyitásával, az elhalasztott vásárlások pótlásával ismét emelkedő pályára állhat az ágazat. A második negyedévben átmeneti mérséklődés, majd fokozatos javulás, idővel a magas fogyasztási dinamika visszatérése jelezhető előre – hangsúlyozta az államtitkár.

MTI

- Hirdetés -

- Hirdetés -