Apró mélységérzékelő 3D kamerát mutatott be az eCapture

A mindössze 50 x 14,9 x 20 milliméteres, százgrammos LifeSense G53 méretei és súlya ellenére érzékeny sztereoszkópikus eszköz, és már az sokat elárul róla, hogy a gyártója korábban az Oculus virtuálisvalóság-kameráinak két generációján is dolgozott. Az eCapture az amerikai hadseregnek szintén fejlesztetett látásjavító és VR-megoldásokat, de ezekről a technológiákról a megrendelő jellegéből adódóan keveset tudni. Itt van viszont az ugyancsak eredeti termékgyártóknak szánt, beépíthető alkatrészként forgalomba kerülő apróság, amit mélyérzékelő funkcióval láttak el, AI-vezérelt ipari és robotikai alkalmazások kiszolgálására.

A kanadai cég – reagálva a növekvő piaci igényekre – egy egész sorozatot tervez bemutatni mélységérzékelős, sztereó képkészítő eszközökből. Az év hátralévő részében több ilyen kamera érkezik tőlük, az első várhatóan már ebben a hónapban, LifeSense G100 néven. Ez a G53 VGA-felbontását lekörözve már HD minőségben dolgozik majd. A termékekben hatalmas potenciált lát a G53 sztereoszkópikus processzorát gyártó eYs3D Microelectronics stratégiai igazgatója. James Wang szerint a hullámzó teljesítményű ipar nagyon igényli ezeket a megoldásokat, például robotikai, drón, arcfelismerő, okosüzleti, 3D szkennelési vagy autonóm alkalmazásokhoz.

LifeSense G53 specifikációk
Látómező 50 fok
Mélységérzékelő Active IR Stereo sztereó/monó
Mélységérzékelő felbontás és képsűrűség min. 640 x 400, min. 30 FPS
Színes felbontás 640 x 400 / 1280 x 400 (bal+jobb)
Mélységérzékelés távolsága 15-200 cm
Felhasználási terület kültér, beltér
Csatlakozás USB

A kamerát kifejezetten önvezető robotok és járművek irányítórendszereihez, objektumérzékeléssel (Global Shutter) ellátva készítették. A technológia lehetővé teszi, hogy a gépek gyorsan reagáljanak váratlan helyzetekre, például hirtelen útjukba kerülő tárgyakra, ami kulcsfontosságú kérdés mind az ipari, mind pedig a közúti felhasználásban.

Az eszköz igazi bravúrja egyébként az, hogy a képességeihez viszonyítva meglehetősen olcsó: az első ötven vásárló 49 dollárért (kb. 14 500 forint) rendelheti meg, míg a bevezető ára 23 ezer forint körül lesz. A kamerához ipari alkalmazások számára extra tokozást is ajánlanak, további 21 ezer forintért.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: The Robot Report; Fotó: eCapture)

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#