ARANYÁR helyett energetikai megoldások

A Föld lakossága az elmúlt 100 évben négyszeresére, míg ezzel párhuzamosan az energia felhasználása több mint 10 szeresére nőtt (1912-es bázisévet figyelembe véve). Az energiagazdálkodás korunk egyik legnagyobb kihívása. A megfelelő reakció nem merül ki az energiahordozók ésszerű megválasztásával, hiszen a felhasználás során figyelembe kell(ene) venni a keletkező emisszió (CO2), részecske és hőmennyiség kibocsátást, hogy a környezetünket a lehető legkevésbé terheljük.

A zöld megoldások tömeges elterjedését részben korlátozza a könnyen és relatíve olcsón elérhető nukleáris és fosszilis energiahordozók jelenléte. Az eloszlásuk egyenlőtlen és földrajzilag megosztott, melynek törékenységét a háborús konfliktusok domborítják ki.

A lakosságot, valamint a termelőtevékenységet végző vállalkozásokat érzékenyen érinti a működésüket biztosító energiahordozók világpiaci árváltozása. Mivel erre semmilyen közvetlen ráhatásuk nincs, így nem marad más megoldás, mint a rendelkezésre álló energia optimális felhasználása illetve az energiafelhasználás csökkentése. Ezt tovább nehezíti, hogy a munkavállalók komfort igénye, elvárása egyre magasabb, legyen szó irodai munkáról vagy gyártó/ipari csarnokban végzendő munkáról egyaránt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ipari csarnokok energiahatékonnyá alakítása

Egy korszerű alacsony költségekkel üzemeltethető csarnok újszerű megközelítést igényel már a tervezés kezdeti szakaszában is. Elengedhetetlen az új szemléletű gondolkodás, mely a megtakarítási lehetőségekre fókuszál. Az Energotest Kft. által elindított fórum ezen gondolatokat foglalja össze, s ad segítséget a környezettudatos döntések meghozatalára. A gondolkodás alapja a beazonosított energiapontok csatolása, úgynevezett csatolt energiarendszer létrehozása, amelyek egy csarnok esetében ezek lehetnek: gázkazán, hőszivattyú, folyadékhűtő, maga a létesítmény, sűrített levegőt biztosító kompresszor, festőkamra. Az új szemlélethez szorosan kapcsolódik a helyben megoldható hőmennyiség tárolás, folyadékkal történő hőmennyiség továbbítás. A hőtárolásra jó példa a nagy alapterületű csarnokok nagy tömeget képviselő ipari padlója, melyben gazdaságos keringethető az alacsony hőmérsékletű folyadékkal közvetített hő. A temperált betontömeg jó hőérzetet és jó hő stabilitást biztosít.

Egy új épület esetében az innovatív építőanyag megválasztása jelentős mértékben hozzájárul a felhasznált energiák csökkentéséhez, de összességében nem sokat ér, ha az épületben használt (gyártási, szolgáltatási) technológia nincsen összehangolva az objektumot kiszolgáló épületgépészeti rendszerrel.

A korszerű, csúcstechnológiás energetikai rendszerrel ellátott épületek kevésbé hatékonyak, ha felelőtlenül és nem tudatosan használják. Egy nyitva hagyott ipari kapu, irodai ablak vagy rosszul megválasztott teremhőmérséklet jelentős többletenergia bevitelt eredményezhet. Az emberi tényező minimalizálását segíti a többszintű automatika alkalmazása. Az Energotest Kft. által tervezett és gyártott elektronika képes vezérelni a beazonosított energiapontokat (pl. hőszivattyú), vezérli és szabályozza a hőközpont(okat) optimális működését, zónánként, energetikailag szabályozza a létesítmény optimális hőtechnikai állapotát. Ezen felül az energetikai monitoring részére származtatja a működéséből eredő adatokat, melyet okos algoritmusok elemeznek, segítve a rendszer optimális működést.

A CAN kommunikációt használó moduláris rendszer könnyen bővíthető és paraméterezhető így a különböző igényekhez – ipari csarnok, gépjármű értékesítő szalon, társasház, szálloda – jól igazítható. A rendszerhez csatolt, minden jellemző paraméter percenkénti mérése lehetővé teszi annak precíz összehangolt működését. Az energetikai hőközpont távolról felügyelhető, épület felügyeleti rendszerhez illeszthető.

A környezettudatosság akkor vezet célra, ha szaktudással párosul. Az Energotest Kft. tudatosan és rendszeresen foglalkozik a környezet védelmével. Ez nemcsak a megújuló energiák hasznosításában – a cég központi telephelyén található mindkét épület víz-víz rendszerű hőszivattyúval üzemel, illetve 2008-tól a szegedi képviselet új épületét is megújuló energia hűti és fűti –, hanem azon műszaki fejlesztésekben is nyomon követhető, ahol jelentős energia-megtakarítás érhető el a frekvenciaváltós hajtások, villamos energia tároló (ESM) rendszerek összekapcsolásával, rendszerbefoglalásával. A hosszú távú gondolkodás – mely a cég alap filozófiájába beletartozik – a jól átgondolt műszaki koncepció az alapos és részletes tervezés az ügyfélközpontú megközelítés, illetve a több mint 15 éves szakmai tapasztalat biztosíték a jól működő és hatékonyan üzemeltethető rendszerek megvalósulásának.

Az Energotest Kft. energetikai üzletága működő megoldást kínál akár zöldmezős, akár épület rekonstrukció során megvalósuló beruházáshoz, legyen szó komplett hőközpontról, hőszivattyús felület hűtés-fűtési rendszer kiépítéséről, napelemes parkolóról, villamosenergia-tároló modulok rendszerbeállításáról, vagy az előbb említett rendszerek összehangolt együttműködésről.

Energotest

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet