Átadták a miskolci villamosipari technikum új ipari robotika laborját

Átadták a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum új, mintegy 150 millió forintból kialakított ipari robotika laborját október elején Miskolcon. 

Az eseményen Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a szakképző infrastruktúrát fejleszteni kell, hogy a gazdaság, a gazdasági szereplők és a szakképző iskolák laborjai „egyenszilárdságúak” legyenek, vagyis 21. századnak megfelelő technikai színvonalra emeljék ezeket.

A magyar-szlovák Interreg pályázat segítségével megvalósult laborberuházásra utalva az államtitkár elmondta, ez a projekt rámutat arra, hogy nemcsak a magyarországi, hanem az egész Kárpát-medencei szakképzésért tenni kell Kárpátalján, Erdélyben, Székelyföldön, a Felvidéken és a Délvidéken is.

- Hirdetés -

Hankó Balázs rámutatott, a szakképzés megerősítését több lépés és célkitűzés köré csoportosítja a magyar kormány. A célkitűzések között például a munkaerőpiaci igényeknek történő megfelelés, a szakképzési rendszer teljes megújítása, az ösztöndíjrendszer biztosítása a tanulók számára, az oktatók bérének folyamatos emelése, a már említett infrastruktúra-fejlesztés, valamint a felsőoktatás, a szakképzés, az innováció és a felnőttképzés „kéz a kézben” működtetése szerepel – sorolta.

„Ne felejtsük, jól halad a magyar kutatás és innováció, hiszen nemcsak a rangsorokban haladunk előre, hanem Nobel-díjasaink is vannak, a szakképzésünk pedig Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett” – fogalmazott Hankó Balázs.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, egy térségi regionális együttműködés gyümölcse ez a robotika labor, amelyet a Miskolci Szakképzési Centrum és a kassai Szalkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola valósított meg.

A 2021-ben elindított projektben 150 millió forintot fordítottak a csúcstechnológiás tanműhely kialakítására – tette hozzá.

A számítógép vezérlésű robotikai megmunkálógépekkel felszerelt laborban két ipari robot dolgozik, illetve kialakítottak egy ipari gyártósort szimuláló rendszert is. A beruházáshoz 216 ezer eurót (83,3 millió forint) az Interreg pályázat Interskill 2021 programja biztosított, a fennmaradó összeget pedig a környékbeli nagyvállalatok pénzügyi támogatásából finanszírozták.

MTI