Átadták a SCHOTT új gyártócsarnokát Lukácsházán

Átadták kedden a gyógyszeripari csomagolótermékeket gyártó SCHOTT Hungary Kft. 28 milliárd forintos beruházással felépült gyártócsarnokát a Vas vármegyei Lukácsházán; a 120 munkahelyet teremtő fejlesztést Magyarország kormánya több mint 3,3 milliárd forinttal támogatta.

Varju Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára avatóbeszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járványt követően az egészségipar korunk egyik legfontosabb iparágává vált. Jövőbeni biztonságunk egyik záloga az, hogy Magyarország önállóvá váljon a védekezéshez szükséges legfontosabb orvostechnikai eszközök gyártása területén – hangsúlyozta.

Növelni kell a gyártási kapacitásokat, ennek érdekében már eddig is számos beruházás indult el – emlékeztetett. 2019 óta az orvosi eszközök gyártásának értéke csaknem kétharmadával növekedett, 2023-ban már megközelítette a 360 milliárd forintot – fűzte hozzá.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A helyettes államtitkár elmondta: a SCHOTT Hungary Kft. magas hozzáadott értéket képviselő termékekkel, előre tölthető steril üvegfecskendők gyártásával bővítette kapacitását a most megvalósult fejlesztéssel. Ezeket a termékeket a SCHOTT Pharma eddig csak Svájcban gyártotta, most pedig Lukácsházán hozta létre második gyártóközpontját.

Frank Heinricht, a SCHOTT AG vezérigazgatója elmondta: a Lukácsházán felépített üzemmel megduplázták azt a gyártási kapacitást, amit eddig a svájci üzemükkel elértek.

Andreas Reisse, a SCHOTT Pharma ügyvezető igazgatója az ünnepségen ismertette: az általuk gyártott, innovatív módon kifejlesztett, előre tölthető üvegfecskendők egyszerre lehetővé teszik a legkorszerűbb gyógyszerek biztonságos tárolását, gyors és egyszerű beadását. Globális igényeket szolgálnak ki, a jövőben gyártott fecskendőik jelentős részét megrendeléseikkel már most lefoglalták nagy gyógyszeripari világcégek – közölte.

Vizi Balázs, a SCHOTT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy 30 évvel ezelőtt 39 dolgozóval kezdték meg a munkát Lukácsházán, ma pedig 700 munkatársuk van. Multinacionális cégcsoporthoz tartozva is megpróbálnak családias hangulatot teremteni, nem csupán megélhetést, tervezhető jövőt, képzéseket is kínálnak kollégáiknak – mondta el.

A SCHOTT Hungary 1993 óta van jelen Lukácsházán, az üzem folyamatosan bővült, területe az évek alatt megnégyszereződött, jelenleg 26 ezer négyzetméter.

A SCHOTT Hungary Kft. nettó árbevétele a nyilvánosan hozzáférhető céginformációk szerint a 2023 szeptemberében lezárult üzleti évben 32,8 milliárd forint volt, míg a megelőző üzleti évben 30,8 milliárd forint. Az adózott eredménye 2022-ben 4,5 milliárd forintot, majd 2023-ban 2,4 milliárd forintot tett ki. A cég termékeinek 97 százalékát külföldön értékesítik.

A SCHOTT cégcsoport nemzetközi technológiai konszern, amely 130 éves tapasztalattal rendelkezik a speciális üveggyártás területén. Központja Németországban, Mainzban található, tulajdonosa a Carl Zeiss Alapítvány. A SCHOTT cégcsoport gyártó és kereskedő egységei a világ 35 országában vannak jelen, alkalmazottainak száma 15 400.

MTI

- Hirdetés -