- Hirdetés -

- Hirdetés -

Átalakul az ipari ingatlanpiac

- Hirdetés -

Az ingatlanszektort sok minden befolyásolja, ám az elmúlt időszakból kettőt érdemes kiemelni és górcső alá venni. Az egyik rövid ideig tartott, ám mégis óriási hatást ért el: ez a koronavírus.  A másik egy hosszabb ideje tartó folyamat, amely egyre nagyobb teret nyer a szektorban. Ez egy globális trend, a digitalizáció.

Az ipari ingatlanok, raktárak iránti kereslet jelentős változáson esett át az idei évben. A koronavírus-járvány, mint általában minden szektorban, negatív hatást fejtett ki. Az Ingatlan.com szakértői által biztosított adatok is erről tanúskodnak.

A raktárak iránti érdeklődés hatalmas zuhanásnak indult a korlátozások bevezetésének időszakában. Ekkor jellemzően kevesebb megkeresés érkezett a közvetítőirodához. Ám május hónapban pozitív irányba fordult a tendencia, és a tavasz végére felülmúlta a 2019-es év azonos hetére vonatkozó adatokat. Az optimista hangulat a nyár folyamán szinte végig kitartott, ám augusztus első hetétől újból a tavalyi éves szint alá csökkent. A jelenleg megfigyelhető trend nem feltétlenül a járvány második hullámának az előrejelzése lehet, hanem inkább a nyári szabadságok hatása.

Az ipari ingatlanok esetében is hasonló trendet figyelhetünk meg az érdeklődés terén. Itt is május hónapban indult pozitív irányba a görbe, ám a tavalyi évhez viszonyítva közel azonos arányokat produkált.

A digitalizáció fontos szerepet játszik az ingatlanok iránti kereslet szempontjából. A megújuló energia felhasználása egyre több épület esetében fő szempont, sok vállalat pedig kifejezetten ilyen helyen képzeli el a munkáját. Ennek beépítése, illetve a további lehetőségek kihasználása érdekében a mesterséges intelligencia szintén megtalálható a modern objektumokban.

A megvásárolni vagy bérelni kívánt ingatlanokat hamarosan már nem is lesz szükség személyesen megtekinteni. A 3D látványtervek segítségével, ha csak virtuálisan is, de körbesétálhatunk a külső és a belső térben. A 3D ingatlan-nyilvántartás minden olyan információval ellátja az érdeklődőket, amely az építményhez kapcsolódik. A vásárlás vagy bérlés folyamatában a személyes jelenlét e megoldások révén teljesen kiküszöbölhető, mégis biztonságos marad a tranzakció, hiszen minden adat és tudnivaló birtokában van az ügyfél.

Az épületautomatizálás épületfelügyeleti- és energiamenedzsment-rendszerekkel, valamint épületvezérlő termékekkel zajlik, amelyek megteremtik az intelligens objektumot. Az épület önmagát szabályozza, aminek köszönhetően kellemesebb a helyiség légköre, valamint a bérleti árak és a rezsidíjak is alacsonyabbak az optimalizált fogyasztás miatt. Az ingatlant keresők számára többek közt ezért is fontos, hogy modern, jól felszerelt, lehetőség szerint automatizált épületet találjanak.

Jelenleg érdekes mozgolódásnak lehetünk tanúi az ipari ingatlanok, raktárak és irodák piacának területén. A fontos változásokról, következtetésekről az Ingatlan.com szakértőjét, Balogh Lászlót kérdeztük:

  • Hogyan alakul eddig az idei évben az ipari ingatlanok iránti kereslet?
  • Az eladó ipari ingatlanok iránti keresletet megtörte a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése, de a járvány első hulláma után az érdeklődések száma visszatért a vírushelyzet előtti szintre. (Érdeklődés alatt a tényleges és komoly elköteleződési szándékú látogatók által generált telefonhívásokat értjük, valamint hogy a weboldalon hány alkalommal fedik fel a hirdetői telefonszámszámokat.) Érdekes látni, hogy a raktárak iránti érdeklődés a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ideje alatt éves összevetésben is meghaladta a tavalyi, „normális” időszakban mért keresleti szintet. E mögött az állhat, hogy egyre több vállalkozás digitalizálta a tevékenységét, és az intenzívebb e-kereskedelmi tevékenység miatt a raktározási igények is növekedtek.

Az eladó ipari ingatlanok iránti kereslet visszaesése jóval nagyobb volt a koronavírus miatt bevezetett korlátozások első néhány hetében (-60 és -70% között), mint az eladó raktárak esetében (-40 és -60% között). Ebből is látszik, hogy a vállalkozások keresték az out-of-the box megoldásokat a működésük fenntartása és az üzletmenet folytonossága érdekében.

  • Területi jellegzetesség mennyire jellemző itthon?
  • Nem látható lényeges különbség területileg az ipari ingatlanok iránti kereslet alakulásában. A klasszikusan keresett területek, Budapest és Pest megye ugyanolyan veszteségeket szenvedtek el a koronavírus következtében, mint az ország többi régiója, és a kilábalás is hasonló gyorsasággal ment végbe a különböző megyékben. A közép-magyarországi cégek számára például nehéz helyzetet okozott az országos átlagnál hagyományosan magasabb kereslet kiszolgálása a bevezetett korlátozások miatt, a többi régióban működő vállalkozások viszont rugalmasan tudták teljesíteni az ügyféligényeket, az ország többi részében hamarabb bevezetett enyhítéseknek köszönhetően.
  • Más szektorokban, például az irodajellegű ingatlanok esetében, van hatása a tömegesen alkalmazott home-officenak, esetleg kisebb irodákba költöznek-e a cégek, vagy felmondják azokat?
  • Ennek a tanulságait egyelőre még korai lenne levonni, mivel a cégek egy része átmeneti jelleggel tekintett a koronavírus miatt bevezetett home-office intézményére, más vállalkozások pedig már állandó jelleggel tértek át a távmunkára. Két dolog azonban biztosan látszik: a munkavállalók jóérzését növeli az otthonról történő munkavégzés lehetősége (feltéve, ha a közoktatás zavartalanul működik, és ha vannak gyermekeik, akkor ők el tudnak menni iskolába/óvodába), ugyanakkor igénylik a munkatársakkal való személyes találkozás, egyeztetés lehetőségét is. Emiatt nem valószínű, hogy a legtöbb vállalkozás virtualizálni tudja az irodai életet, és tömegesen mondják majd fel az irodabérleti szerződéseiket. A meglévő irodaterületek újragondolása, a vírushelyzet kapcsán sok helyen előírt kötelező védőtáv kialakítása miatt pedig egyáltalán nem biztos, hogy kisebb irodaterületre tartanak majd igényt a bérlők. Az előzetes tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy az iroda a vállalkozások működése során a szociális kapcsolattartás biztonságos színterévé lép majd elő.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet