Attól rettegnek a munkások, hogy kiszorítják őket a kiborgok

A New York-i munkavállalók attól tartanak, hogy a nem túl távoli jövőben a teljesítménynövelő mikrochipekkel rendelkező emberek kiszorítják őket jelenlegi munkaköreikből – derül ki egy friss felmérésből. De miért aggódnak ennyire a New York-iak? Vajon valós a félelmük?

Az alkalmazottak kétharmada úgy véli, hogy 2035-ben a testükbe ültetett chipekkel rendelkező emberek tisztességtelen előnyökhöz jutnak majd a munkaerőpiacon – derül ki az Egyesült Államok és Európa munkavállalóinak körében végzett felmérésből, melyet a Citrix végzett.

Úton a kiborgok felé

- Hirdetés -

Bár a kiborgok léte tudományos-fantasztikus filmeket idéző témának tűnhet, valójában tényleg nem állunk messze attól, hogy teljesen hétköznapi dolog legyen, ha valaki elektronikai eszközöket ültet a testébe.

Svédországban emberek ezrei műttettek már mikrochipet a kezükbe, amelyek a közeljövőben teljesen kiszorítják a kulcsokat és a beléptetőkártyákat. Elon Musk pedig nemrég mutatta be működő agyi implantátumát, melyet sertéseken sikeresen teszteltek.

A Synchron, egy San Francisco-i startup – amelyet részben az amerikai védelmi minisztérium finanszíroz –, már tesztel egy olyan beültethető vezeték nélküli eszközt, amely az erek belsejéből kiindulva stimulálja az idegrendszert, hogy bénulásos betegek számára tegye újra lehetővé a mozgást.

Eltérő megítélés

„A vezetők következetesen pozitívabban viszonyulnak a technológia és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyökhöz, míg a munkavállalók szkeptikusabbak, és aggódnak a munka változó világában betöltött saját szerepük miatt” – állítja a Citrix Work 2035, egy szoftvercég által végzett kutatás.

Az üzleti vezetők 77 százaléka úgy véli, hogy a bőr alatti chipek és érzékelők bevezetése 2035-ig növelné a munkavállalók teljesítményét és termelékenységét. Összehasonlításképpen: a munkavállalók mindössze 43%-a osztja ezt a lelkes véleményt a chipekről.

„Én nem úgy tekintek erre, mint a kiborgok hollywoodi megjelenítésére” – mondta David Henshall, a Citrix vezérigazgatója a CNN Businessnek.

A MI hamarosan megelőzi az embereket a bevételek generálásában

Bár az alkalmazottak jobban félnek a beültetett eszközöktől, mégis sokuk igent mondana rájuk – valószínűleg csak a megélhetésük védelme érdekében.

A munkavállalók 57 százaléka hajlandó lenne chipeket beültetni a saját testébe, ha azok megfelelnek a biztonsági elvárásaiknak, és növelik a teljesítményüket – állapította meg a Citrix felmérése. Ezzel szemben az üzleti vezetők csupán 31% -a nyitott az implantátumokra.

Általánosságban a vezérigazgatók és az alkalmazottak egyetértenek abban, hogy a technológiának, különösen a mesterséges intelligenciának kulcsszerepe lesz a jövőben.

Valójában a Citrix által megkérdezett szakemberek (munkavállalók és üzleti vezetők együttvéve) 72%-a úgy véli, hogy 2030-ra a MI helyettesíteni fogja az embereket.

Az üzleti vezetők 90%-a szerint pedig 2035-re a MI technológiai beruházások jelentik majd a szervezet növekedésének legnagyobb mozgatórugóját.

Hogyan látják a megkérdezettek a munkavállalók szerepét a jövőben?

„Máris a világtörténelem legnagyobb, mindent magával ragadó gazdaságának közepén vagyunk. A MI pedig nemhogy csökkentené ezeket az egyenlőtlenségeket, hanem még fokozza is őket” – mondta Andrew Yang, demokrata elnökjelölt.

Nem véletlen, hogy egy politikai szereplő is kinyilvánítja negatív véleményét ebben a kérdésben, hiszen a munkavállalók osztják ezeket az aggályokat. A Citrix által megkérdezett alkalmazottak 60 százaléka gondolja úgy, hogy 2035-re az állandó alkalmazottak ritkaságszámba mennek majd.

A legtöbb vezető (81%) azonban úgy gondolja, hogy az állandó alkalmazottaknak 2035-ig még mindig lesz helyük a cégeiknél. Sőt, a Citrix által megkérdezett üzleti vezetők 70%-a azt mondta, hogy a járvány csak megerősítette őket abban, hogy az emberi dolgozók fontosabbak a technológiához képest az üzleti tevékenységük szempontjából.

Könnyű belátni azt is, hogy a technológiának számos olyan előnye van, ami jobbá teszi az alkalmazottak munkáját, akárcsak a számítógépek, az okostelefonok vagy az internet. 2035-re az olyan technológiák, mint a MI személyi asszisztensek és a kiterjesztett valóság szemüveg kétszer olyan produktívvá teheti a dolgozókat –  állítja a Citrix felmérésére válaszoló szakemberek 51%-a. „A robotok nem fogják helyettesíteni az embereket” –  mondta Henshall, a Citrix vezérigazgatója. „A technológia jobbá és okosabbá teszi az embereket. Új lehetőségeket kínál számukra, de nem veszi át a helyüket.”

Mégis valószínűnek tűnik, hogy a technológia, különösen a MI a jövőben megváltoztatja az emberek szerepét a vállalatoknál. A szakemberek 83 százaléka szerint 2035-re a technológia automatizálja az alacsony értékű feladatokat. Ez elméletileg felszabadítaná a munkavállalókat, hogy értelmesebb munkát végezhessenek, de felmerül a kérdés, hogy mihez kezdenek majd a vállalatok a felszabadult embertömegekkel?

„Az elmúlt 100 év technológiája nem tett mást, mint segítette az embereket abban, hogy produktívabbá és hatékonyabbá váljanak” –  mondta Henshall. „A feladatok típusainak idővel fejlődniük kell.”

Bizonytalan jövő

Bármennyire hangsúlyozzák is a vezetők a munkavállalók fontosságát, nincs garancia arra, hogy a hétköznapi feladatok alól „felszabadított” emberek lesznek azok, akiket majd az izgalmasabb munkákra alkalmaznak. Számtalan munkavállaló, különösen azok, akik nem rendelkeznek megfelelő készségekkel, bizonytalan jövő elé néznek.

„Azok a munkavállalók lesznek főleg hátrányban, akiknek a munkája automatizálható” –  mondta Yang. „Csak maroknyi vezető és befektető fog végül soha nem látott szinten profitálni a fejlődésből.” Yang rámutatott arra is, hogy a Google nemrégiben elindított egy MI-alapú telefonos központot, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy ügyfélszolgálati hívásaik egy részét saját munkavállalóik helyett a Google felé irányítsák. Több mint kétmillió amerikai dolgozik a call centerekben – és a legtöbb vállalat nem helyezi át ezeket a munkavállalókat más pozíciókba, ha már nincs rájuk szükség.

Lehet, hogy a menedzsment sem jár olyan jól, ahogy Yang jósolja

A Citrix felméréséből kiderült, hogy a legtöbb szakember úgy véli, a jövőben a vállalatoknál létrejön majd egy MI-részleg, amely az üzleti élet minden területét felügyeli. A szakemberek több mint fele (57%) pedig úgy véli, hogy 2035-re egyáltalán nem lesz hagyományos vezetői csapat – hanem a MI hozza majd meg a legtöbb üzleti döntést, amit csak kevés ember felügyel.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -