Áttörés: így készül kávézaccból bioüzemanyag

Jelentősen csökkenthetné az élelmiszer-termelés kárára növekvő bioüzemanyag-termőterületek méretét, ha nagyban is sikerülne megvalósítani az Aston Egyetemen kidolgozott módszert. A kutatók kiváló minőségű biodízelt állítottak elő azzal, hogy mikroalgákat tenyésztettek megmaradt kávézaccon. A nemzetközi kutatócsapatot vezető Dr. Vesna Najdanovic és Dr. Jiawei Wang szerint a megoldás versenyképes bioüzemanyag előállításához vezethet.

A The Engineer utánajárt: csak az Egyesült Királyságban kb. 98 millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek minden egyes nap. Ez nagyon jelentős mennyiségű kávézaccot jelent, amit teljes egészében kidobnak, és kommunális hulladékként kerül szeméttelepekre vagy hulladékégetőkbe.

A tudósok ennél jobb sorsot szánnak a rendkívül értékes módon újrahasznosítható zaccnak, amelynek magas tápértéke a hobbikertészek körében régóta ismert. A kutatás során mikroalgák táplálására fogták be, és sikerült belőle fejlett károsanyag-kibocsátást csökkentő biodízelt előállítani. Az első kísérletek azt is megerősítették, hogy az új üzemanyag jó motorteljesítményt produkál, és megfelel az amerikai, illetve európai előírásoknak.

- Hirdetés -

Az algákat kezdetben mesterséges anyagokon, például poliuretán habon és nejlonon tenyésztették, de ezek önállóan semmit sem tettek hozzá a növekedésükhöz. A kutatók ekkor próbálták ki, hogy mi történik, ha átszűrt kávémaradékra telepítik őket. A kísérletek során kiderült, hogy az algák akkor produkálják a legjobb minőségű biodízelt, ha napi 20 órát fényben, majd négy órát teljes sötétségben töltenek.

 „Ez áttörés a mikroalga-tenyésztési rendszerben. A kiégett kávézacchoz kapcsolt mikroalgákból származó biodízel ideális választás lehet új alapanyagok kereskedelmi forgalomba hozásához, így elkerülhető az is, hogy a termelés az élelmiszernövényekkel kerüljön versenyhelyzetbe” – magyarázta Dr. Najdanovic. A tudós szerint további vitathatatlan előnyt jelentene, ha bioüzemanyagok termelése miatt nem kellene több pálmaerdőt kiirtani, hiszen a növényi olaj kinyerése miatt Délkelet-Ázsiában például nagyon megemelkedett a kitermelés, és ez is fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet