Áttörés: jöhetnek a megfizethető intelligens ruházatok

A Loughborough Egyetem angol kutatói olyan úttörő nanogenerátor technológiát fejlesztettek ki, ami megnyithatja az utat a megfizethető „intelligens” ruházatok előtt. Ahhoz, hogy az öltözék képes legyen a viselője egészségének monitorozására, sajátos energiaellátást kellett kidolgozni a nanogenerátorok táplálására: az apró eszközök a mechanikai energiát alakítják át villamos energiává.

A Dr. Ishara Dharmasena professzor vezette kutatócsoport piezoelektromos nanogenerátorokat (TENG) alkalmazott, ezek ugyanis nyomás hatására elektromos áramot hoznak létre. A TENG-eket a ruházatba szőtték, így azok a viselő mozgása során keletkező apró deformációkra reagálnak. A generált elektromos áramot ezután a viselő fizikai aktivitásának, pulzusszámának és légzésének mérésére hasznosítják.

„A TENG-ek gyorsan fejlődő technológiák, amelyek vezető szerepet játszanak a jövőbeli intelligens textilanyagok és egészségügyi monitorozási alkalmazások kifejlesztésében” – idézi Dharmasenát a The Engineer. „Ez a kutatás fontos lépést jelent a megfizethető, kényelmes és hordható egészségügyi monitorozó eszközök felé vezető úton.”

- Hirdetés -

A kutatócsoport úgy véli, a nanogenerátorokkal ellátott intelligens ruházat számos területen lehet hasznos, a sporttól a rehabilitáción át az idősgondozásig, de a viselők saját maguk is nyomon követhetik vele az egészségügyi állapotukat és fizikai állóképességüket.

A nanogenerátorokkal ellátott intelligens ruházat a Nano Energy folyóiratban közölt tanulmány szerint nagyon ígéretes új technológia, míg a Loughborough Egyetem kutatása jelentős lépés a megfizethető hordható eszközök felé vezető úton, hiszen a tudósok munkája alapján készülő intelligens anyagok várhatóan olcsón elérhetőek lesznek, ezáltal segíthetnek az embereknek egészségesebb és aktívabb életet élni.

Gábor János, Okosipar.hu