Áttörést ért el az energiafelhasználásban a Robatech

Herényi Zoltán, a Robatech Austria GmbH Magyarországi Fióktelepének vezetője

A svájci vállalat egyik legújabb ragasztórendszere jóval kevesebb fogyasztással képes ugyanolyan teljesítményre, mint a szegmens más szereplőinek azonos kategóriájú rendszerei.

A Robatech az egyetlen olyan nemzetközi ragasztástechnológiai rendszereket gyártó vállalat, amely leányvállalattal is rendelkezik Magyarországon. A cég 1975-ös alapítása óta családi kézben van. Azóta 80 országban vannak jelen, közel 700 munkatárssal, így iparágak széles skáláját képesek ellátni termékekkel, szervizszolgáltatásokkal és személyes tanácsadással. Napjainkban a hotmelt ragasztóadagoló rendszereik a legkelendőbbek. Ragasztóanyagokat nem forgalmaznak, a ragasztóanyag gyártókkal jó kapcsolatokat ápolnak.

- Hirdetés -

A ragasztófelhordó gépeiket stabil konstrukció jellemzi, előfordul, hogy 20-25 éves gépek üzemelnek az ügyfeleinknél komolyabb probléma nélkül, de ehhez a hosszú életartamhoz elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ezáltal minimalizálható a nem tervezett leállások száma és maximalizálható a folyamatbiztonság. Évente egy karbantartást és tisztítást javasolnak, de van olyan igénybevétel és munkakörnyezet, hogy a kettő, három is indokolt.

Szervíztechnikusaik teljesen felszerelt autóval járják az országot és mind Nyugat-, mind Kelet-Magyarországon rendelkeznek műhellyel a javításokhoz. Az esetek többségében azonban házhoz hívják őket és az ügyfél telephelyén végzik el a szervízt. A teszteket igény szerint helyben, egyéb esetben Ausztriában végzik el, a bonyolultabb teszteknek pedig a svájci cégközpont ad helyet.

A hotmelt technológia legnagyobb felhasználója a csomagolóipar. A boltok polcain – beszéljünk egy tálcáról, egy dobozról, egy címkéről – számtalan helyen találkozhatunk hotmelt technológiával létrehozott termékekkel. A felhordás és a kötési idő egyaránt rendkívül gyors, ezért a hotmelt első számú választásnak számít minden területen, ahol rendkívül dinamikus gyártási folyamatokkal és extrém alacsony ciklusidőkkel dolgoznak. – magyarázta a Herényi Zoltán, a Robatech Austria GmbH Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Ezenfelül persze egy sor más szegmensben alkalmazzák a meleg ragasztásos technológiát, a fa-, nyomda- és építőipartól a matrackészítésen át az autógyártásig. Az adagológépek 100-200 Celsius fokra hevítik a ragasztót – természetesen annak függvényében, hogy a fentebb sorolt ágazatok éppen melyik termékéhez használják. Ezeken belül is vannak különböző típusok: a hőre lágyuló vagy keményedő thermoplasztikus és a kémiai kötésű reaktív ragasztók. Ezek felhasználásához gyárt a Robatech kézi, automatizált vagy akár robotkarokra integrálható rendszereket.

– Tavalyelőtt jelentünk meg egy új ragasztógéppel, a Visionnel. Mérésekkel alátámasztva bizonyítottuk, hogy a hozzá kapcsolódó új Performa fűtött csővel és az új Volta adagolófejjel a legenergiahatékonyabb rendszer a maga kategóriájában – mutatott rá Herényi Zoltán, hozzátéve, hogy az ipari hotmelt ragasztás élvonalában, az első kettő között szerepelnek. Legtöbbször a legfőbb versenytárshoz mérik magukat, a konkurens vállalat hasonló kategóriájú új gépével összevetve bizonyosodott be a Visionről, hogy 30 százalékkal jobb energiafelhasználási mutatókkal rendelkezik – jegyezte meg.

Forrás: Robatech

Az igazgató jelezte: fő versenytársuk is elsősorban csomagolóiparra fókuszál, ők viszont szeretnek nehezebb vizekre is hajózni, például ahol egy teljesen új technológiát kell kitalálni és gépépítőt is be kell vonni az ötletelésbe, igyekeznek az egyéb területekre is kiemelt figyelmet fordítani és ami szintén mellettük szól, az a gyári képviseleti forma. Ezt Magyarországon egyetlen konkurensük sem tudja felmutatni, hiszen mindenki csak márkaképviseletet működtet hazánkban, míg a Robatech saját hazai leányvállalatot. Ez, azon felül, hogy nagyobb mozgásteret jelenthet bizonyos területeken, az ügyfeleiknek gyors karbantartást és szerviztámogatást is garantál magas rendelkezésre állási idővel.

Gábor János, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -