Automatizálás használt robotokkal, olcsón

A gyártó vállalatok számára több szempontból is megoldást jelent az automatizáció. A KUKA egyedülálló kezdeményezésének keretében a vállalkozások most olcsóbban juthatnak már felújított használt, magas minőségű robotokhoz. Az iparban nem mindennapi eseményről, a német robotgyártó Black Friday kampányáról beszélgettünk Perity Gáborral, a KUKA Hungária Kft. értékesítési vezetőjével.

Már 2013 óta foglalkozik a KUKA használt robotok felújításával. Mi hívta életre ezt az üzletágat?

A használt robot felújítás egy teljesen új üzletágként indult a KUKA-nál, ami azóta is sikerterületnek számít. A döntésnél közrejátszott többek között, hogy a piacon megjelentek olyan cégek, akik használt KUKA robotok értékesítésébe kezdtek kevésbé magas minőség mellett, de ettől függetlenül konkurenciát jelentve számunkra. A KUKA erre reagálva dolgozott ki egy koncepciót, amelynek keretében a régóta használatban lévő robotokat visszavásároljuk stratégiai partnereinktől, majd teljeskörű felújítás után újraértékesítjük ezeket a piacon. Használtrobotok esetében 3 kategóriáról beszélhetünk. Németországban elsőként premium és superior kategóriájú robotokkal kezdtünk dolgozni. A premium kategóriában a használt robotok kevesebb üzemidőt futottak, és átlagosan 5 évesek. Esetükben teljes generált végzünk, és új vezérlőszekrénnyel együtt ajánljuk eladásra. A superior kategória esetében pedig eleve nem gyártásban használt robotokról van szó, hanem kiállításokon vagy belső teszteken szerepelt berendezésekről – ezek tulajdonképpen nem is használt, hanem értékcsökkent gépek 1,5 éves garanciával.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2013-ban Magyarországon bővítettük tovább a területet, hiszen itt megfelelő helyszínnel és gyártókapacitással rendelkezünk ahhoz, hogy professzionális szinten foglalkozunk használt robotok felújításával és eladásával.  Taksonyi telephelyünkön certified kategóriájú 10-20 év közötti robotokat újítanak fel a magyar szakemberek, amelyeket vezérlőszekrényükkel együtt, 6 hónap garanciával értékesítünk a világ minden pontjára.

Milyen folyamatot takar pontosan egy ilyen felújítás? Milyen állapotú gépekkel foglalkoztok leginkább?

A stratégiai partnereinktől leszerelt már 10-20 éves robotok több éve kerültek telepítésre, ahol aztán éjjel-nappal, folyamatos műszakban dolgoztak. Jelenlegi állapotukat így nagy mértékben befolyásolta, mekkora terhelésnek voltak kitéve munkájuk során, illetve mekkora tömeget mozgattak meg abban az egy-két évtizedben.

A visszavásárolt robotokon éppen ezért is, elsőként állapotfelmérést végzünk, amiből kiderül, érdemes-e felújítani vagy sem. Az állapotfelmérés során egy robotcellába mozgástesztet végzünk, majd megmérjük a hajtóművek holtjátékát. Amennyiben az eredmények azt mutatják, hogy érdemes javítani, úgy a következő lépésben szárazjeges tisztításnak vetjük alá őket, melynek segítségével eltávolítjuk a robotról az összes szennyeződést, hiszen a munkával töltött évek alatt a robotok burkolatára sokszor nehézfémek rakódtak le. Ezt követően a belső szerkezeti felújításnak látunk neki, ami a szükséges elektronikai és mechanikai alkatrészek cseréjét jelenti. Ezután következik a festés, majd a tesztelés, ahol megvizsgáljuk a tengelymozgásokat, sebességet, pontosságot és gyorsulást. Itt nagy segítséget jelent, hogy a vezérlőegység minden paramétert monitoroz és az így készült naplófájlokat elmentve át tudjuk adni a vevőnek. Végül pedig egy új lajstromszámmal a robot vissza kerül a KUKA rendszerében, és készen áll arra, hogy újra munkába álljon új tulajdonosnál.

Egy használt ipari robot felújítását követően milyen élettartamot várhat a megrendelő az adott eszköztől? Ilyenkor garanciát is kapnak a gépek?

Az új robotok esetében a KUKA egyedülállóan hosszú garanciát biztosít a 24 hónapos időtartammal. Használt berendezés esetében a kategóriától függően nyújtunk garanciát. A superior kategória esetében 1,5 év, míg egy Certified használt robot esetében 6 hónapról beszélhetünk. A garanciát többnyire a robotok korához kötjük, hiszen bizonyos alkatrészeket nehéz vagy egy idő után már egyáltalán nem lehet pótolni. Éppen ezért csak azokat a használt robotokat értékesítjük, amelyekhez a jövőben is biztosítani tudjuk a megfelelő alkatrészeket.  A felújítást követően pedig elmondhatjuk, hogy még minimum tízéves, ha nem több, munka vár ezekre a berendezésekre.

Az idei évben többen fordultak az automatizálás felé a járvány miatti korlátozások okán. Hogyan érinti ez a használtrobot-piacot?

Az utóbbi időben valóban többen nyitottak az automatizálás irányába és ez jól látható az új és használt robotok eladási számaiban is. A használt robotok értékesítése a tavalyi évhez képest körülbelül 30 százalékkal emelkedett. 2013-ban kezdtünk el használt robotokkal foglalkozni, azóta folyamatosan bővülő igényekkel találkozunk.

Azt tapasztaltuk, hogy magyar kis- és középvállalkozások is komoly lépéseket tettek az automatizálás felé, ami a koronavírus miatt talán még inkább felerősödött. A fő hajtóerő azonban továbbra is a munkaerőhiány. Fontos kiemelni, hogy a cégek azonban nemcsak a munkaerőhiány miatt alkalmaznak robotokat, hanem a munkatársak megtartásáért is. Azáltal, hogy robotokat használnak a gyártásban, ki tudják váltani az embereket az ergonómiailag nem megfelelő, egészségtelen és nem komfortos munkák alól, hogy ezáltal minőségi és döntéshozatalt igénylő munkafolyamatokba tudják bevonni dolgozóikat.

Tavaly hirdettétek meg először a Black Friday akciótokat. Milyen visszajelzések érkeztek az esemény után?

Az ötlet egyébként magyar, de a kezdeményezés futótűzként terjedt el a közép-európai régióban, sőt még Németországban és más nyugat-európai országokban is. Az esemény lehetőséget biztosít az automatizálás világába való költséghatékony belépésre, hiszen a partnerek kedvezményes áron juthatnak hozzá használt KUKA robotokhoz közvetlen a gyártótól 6 hónap garanciával. Talán éppen ezért is volt olyannyira sikeres a tavalyi Black Friday és a meglévő ügyfeleink emiatt is szeretnének idén is élni a lehetőséggel.

Miért érdemes KUKA használt robotot vásárolni a Black Friday keretén belül?

A kampány keretében a piaci árhoz képest kedvezőbben lehet szert tenni komplett robot szettre (robotkar és vezérlőszekrény), alkatrészre vagy éppen mindkettőre. Ezek a robotok a vezérlésnek köszönhetően nemcsak KUKA-cella kompatibilisek, hanem más gyártók celláiba is beilleszthetők. A kedvezmények mellett pedig ingyenes szakmai tanácsadást biztosítunk taksonyi telephelyünkön vagy az ügyfél gyártóüzemébe ellátogatva. A felújított használt robotok egyébként már raktárról rendelhetőek, így rövid szállítási határidővel dolgozunk. Rendeléstől számítva akár 2-3 héten belül a vevőnél lehet a megvásárolt robot. Az utánpótláshoz szükséges alkatrészek is a kezdeményezés részét képezik.

Hogyan érvényesíthető a Black Friday kedvezményes ár?

Tisztában vagyunk vele, hogy a B2B szektorban nem olyan egyszerű vásárlási döntést hozni, minta normál, hétköznapi életünkben, így ennek megfelelően igyekeztünk kialakítani saját kampányunkat.

A kedvezményes ajánlatokért 2020. november 23. és 27. között, a hivatalos Black Friday hetében kell ajánlatot kérni honlapunkon komplett használt Certified robot szettre (robotkar és KR C2 szekrény), használt alkatrészre vagy akár mindkettőre. Mi 24 órán belül válaszolunk és elküldjük a kedvezményeket magában foglaló ajánlatunkat. Az ajánlatkérés és -adás egy voucherként funkcionál, amit december 31-ig lehet beváltani, azaz nem szükséges adott héten dönteni és rendelni. A kiszállításra igény esetén idén az 50. hétig van lehetőség vagy akár kitolható a jövő évre is.

Főként mely vagy milyen típusú cégek vásárolják a használt berendezéseket?

Nem beszélhetünk jellemző típusról, különböző méretű cégek érdeklődnek ebben az időszakban. A legtöbb érdeklődő azonban elmondható, hogy úgymond saját zsebből finanszírozza az eszközbeszerzést, és nem pályázaton keresztül. Az ajánlatkérők között azonban vannak olyan nagyvállalatok is, amelyek már rendelkeznek tíz-tizenöt éves, tökéletesen működő robotkarokkal a gyáregységükben, de szeretnék frissíteni, felújítani azokat a hagyományos technológiával – velünk ezt is megtehetik.

Némethi Botond/NEW technology

- Hirdetés -