Automatizálják a teherszállító repülők átvizsgálását

A Robotics Business Review idei nagydíját elnyerő RE2 Robotics az Amerikai Légierőtől kapott megbízást arra, hogy autonóm ellenőrző- és fenntartórendszert építsen teherszállító repülőgépekhez. Az önállóan is működő megoldást a nagy teljesítményű C-17-esek repülés előtti és utáni átvizsgálására szeretnék befogni. Mivel a Boeing katonai járműve tényleg grandiózus, a humán erővel történő ellenőrzése-karbantartása nagyon idő- és energiaigényes, de életbevágóan fontos is.

A C-17-esek legutóbb akkor kerültek a globális figyelem középpontjába, amikor az egyik fedélzetén egyszerre 823 embert menekítettek ki a megszállt Afganisztánból. Hazánk számára is fontos ez a típus, hiszen a pápai Nehéz Légiszállító Ezred rendszeresen használja, így például a magyar pilóták sem maradtak ki a kabuli mentőakciókból. Az 52 méteres szárnyfesztávolságú repülő 460 raklapon 77,5 tonna terhet is elbír, és 366 millió dollárba (kb. 113 milliárd forintba) kerül, ami úgy hat Gripen ára. Ekkora számok mellett nem meglepő, hogy az amerikaiak minél pontosabb és hatékonyabb üzemeltetést szeretnének elérni.

A munka automatizálásával megbízott RE2 Robotics két cserélhető fejjel rendelkező RE2 Sapien 6M robotkar és egy JLG ollós emelő kombinációjával fogja megoldani a bonyolult folyamatot, állítja a cégvezetőre hivatkozva a The Robot Report. Jorgen Pedersen vezérigazgató kifejtette: a hatalmas repülők törzsének, szárnyainak, farkának vagy mérőberendezéseinek ellenőrzése, javítása és karbantartása humán dolgozók számára rendkívül kockázatos folyamat. A szigorú ellenőrzéseknek – akár katonai, akár polgári flottáról van szó – minden esetben a lehető legalaposabbnak kell lenniük. Ebben segíti az Amerikai Légierőt a RE2 Robotics ún. MAAPS (nagyjából: Mobil Autonóm Légijármű-fenntartó Platform) rendszere, ami egyrészt biztonságosabb és hatékonyabb, másrészt megoldást jelent a szakképzett munkaerő hiányára. További előnye az, hogy extrém környezetben ugyanolyan hatékonysággal dolgozik, mint ideális körülmények között.

- Hirdetés -

A projektre elnyert 1,5 millió dollárból (kb. 465 millió forintból) a gépi látást és az autonóm vezérlést fejlesztik tovább: elkészül például az ún. RE2 Detect és a RE2 Intellect rendszer, amelyekkel a szerkezet megkeresi és azonosítja a gépet, majd elvégzi rajta az adott feladatokat.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet