Automatizált 3D nyomtatással építik a családi házakat

A hagyományos új építésű ingatlanoknál megfizethetőbb, 3D nyomtatással készült otthonok hamar a hétköznapok részévé válhatnak – vallja a Diamond Age robotikai startup, amely 50 millió dolláros (közel 17 milliárd forintos) részvénycsomag értékesítése után fejleszti tovább robot vezérelte additív megoldásait. A technológiával családi házak belső és külső falazatát nyomtatják ki a helyszínen – a megszokott eljárásoknál gyorsabban és hatékonyabban.

A cég a 3D nyomtatás és az automatizált robotikai megoldások sajátos kombinálásával oldja meg az építőipar egyik legégetőbb globális problémáját, a munkaerőhiányt. Azt állítják, hogy a technológiájuk segítségével kb. feleannyi (55 százalék) munkást is elég felvenni, mint amennyit egy hagyományos házépítés során foglalkoztatnánk, sőt, a kivitelezés időtartama kilenc hónapról 30 napra csökkenhet.

„A megfizethetőbb otthonépítés világszerte nagy hatással lesz az emberekre” – vélekedett a 3D Printing Industrynek adott nyilatkozatában a Diamond Age alapító-vezérigazgatója. Jack Oslan kifejtette: mivel napjainkra kb. tíz évvel nőtt az első lakást vásárlók átlagéletkora (24-26 év helyett 34-36), nagyot ugrott a kereslet a bérlemények iránt. Ez a jelenség némileg átalakította a bérlők eddig ismert hierarchiáját: az arányok eltolódni látszanak a minőségibb lakások felé, így az additív módszerekkel épített ingatlanok is egyre versenyképesebbek.

- Hirdetés -

RaaS a gyakorlatban

A családi házakra specializálódott vállalat szerint gyorsulni fog a piac vérkeringése, ha az otthonteremtők új generációja additív gyártású házakat is rendelhet. Őket igazolják a vonatkozó statisztikák: az Egyesült Államokban jelenleg hétmillió olyan magánház hiányzik, amelyre bár volna igény, a lelassult iparág nem tudja kivitelezni őket. Ebből az egyre növekvő megrendeléstömegből vágná le a maga részét a Diamond Age.

A startup szakemberei 26 különböző, 3D nyomtatást támogató robotkar-kiegészítőt építettek. Ez a csomag már elegendő egy olyan portálrendszer kialakítására, ami a helyszínre telepítve, programozott útvonalon haladva nyomtatja ki a ház külső-belső szerkezetét. A Robotic-as-a-Service (RaaS) szolgáltatás robotikai, mechatronikai és additív módszereket vegyítve automatizálja az otthonépítés folyamatát.

A vállalat tavaly augusztusban demonstrálta először, hogy mire képes az általuk kidolgozott technológia. Nyolcmillió dolláros finanszírozást szerezve kialakítottak egy robotizált 3D nyomtatórendszert, amivel felhúztak egy kétezer négyzetméteres, egyszintes családi házat – benne három hálószobával és két fürdővel. A hatalmas ingatlant 11 hónap után, négy hónappal a tervezett határidő előtt készre jelentették.

Az ismert építőipari vállalatoktól frissen érkezett, 50 milliós tőkeinjekciót a robotikai platform skálázására, általános kapacitásbővítésre és mérnöki szakértelemmel rendelkező kollégák felvételére fogják fordítani. Ezzel a fejlesztéssel elkezdhetik fogadni a lakossági megrendeléseket, amiből aligha lesz hiány: az additív házépítés nemcsak olcsóbbnak és gyorsabbnak, de sokkal testre szabhatóbbnak is tűnik a hagyományosnál.

COBOD.com
Nem ők az egyetlenek

Bár a startup ajánlata ígéretes, nem ők az elsők, akik additív megoldásokkal építenek otthonokat. A nem mellesleg magyarországi képviselettel is rendelkező PERI Group már 2020-ban felhúzta a világ első 3D nyomtatott apartmanját, míg tavaly egy Cobod BOD2 moduláris géppel és mindössze két dolgozóval kiviteleztek egy kétszintes családi házat is. A német vállalaton kívül olyan szereplők léptek be az egyre bővülő piacra, mint az alacsony karbonkibocsátású otthonokat építő LafargeHolcim, a karibi térségben additív nyaralókat gyártó CyBe Construction, a már teljes lakóparkot is ezzel a módszerrel kialakító ICON vagy a száz százalékban újrahasznosított műanyaggal dolgozó Azure Printed Homes.

Gábor János, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet