Automatizált megoldások a csiszolásban – megoldás a munkaerőhiányra

A fémiparban jelenleg tapasztalható munkaerőhiány-válság az elkövetkező években növekvő tendenciát mutat. A kétkezi, fizikai munkát betöltő feladatkörök, például a csiszolás egyre csökkenő népszerűsége nehéz helyzetbe hozza a termelő vállalatokat.

A jelenség hátterében olyan tényezők állnak, mint a magas egészségügyi kockázat, az ország népességének elöregedése, valamint a szakképzett munkaerő hiánya. Ez az oka annak, hogy egyre több vállalat fordul az automatizálás és a robotizáció felé a probléma megoldása érdekében.

A KÉZI CSISZOLÁS KIHÍVÁSAI

- Hirdetés -

Az iparág minőségi követelmények emelkedése magával vonja korábban csak részben vagy egyáltalán nem alkalmazott megmunkálási lépések gyártási folyamatba való beültetését. Ilyen például a sorja eltávolítása a vágott alkatrészeken, az élek lekerekítése, vagy például a hegesztési varratok lecsiszolása esztétikai szempontok miatt.

Kézenfekvő, hogy kezdetben a legegyszerűbb kézi sarokcsiszolóval nekiesni ezeknek a feladatoknak. A problémát csupán az jelenti, hogy ez szűk keresztmetszetet jelent egy modern, gépesített gyártási folyamatban. Az emberi munkaerő csak nehezen, vagy egyáltalán nem képes lépést tartani sem a lézervágó gépek két számjegyű áramforrás-teljesítményével, sem a hegesztőrobotokkal, sem pedig a növekvő termelési volumennel – már ha egyáltalán talál megfelelő munkásokat a vállalkozás.

A tapasztalt szakemberek jelentős része közel áll a nyugdíjazáshoz, a fiatal munkaerő számára pedig érthető módon nem vonzó a poros, koszos és fárasztó kétkezi munka, ami a kényelmetlen, de szükségszerű védőfelszerelés használata mellett is balesetveszélyes és nagyon súlyos egészségkárosító hatásokkal jár, mint például égési sérülések, látáskárosodás, vagy a tüdőrák – csak, hogy néhány példát kiemeljünk. A körülmények miatt a munkaerő gyorsan cserélődik, a magas fluktuáció pedig még jobban megnöveli a minőségi problémák előfordulását.

AUTOMATIZÁLÁS, MINT MEGOLDÁS

A fent említett nehézségeket számos gyártó cég felismerte, és a legkülönfélébb technológiai megoldásokkal reagált az igényre – a sík lemezek csiszolásától kezdve, a csövek és profilok megmunkálásán át a bonyolult geometriájú hajlított, és hegesztett, valamint a forgácsolt alkatrészek kezelésére is fejlesztettek hatékony gépeket. A közös bennük az, hogy az emberi munka-erő minél nagyobb arányú kiváltását célozzák, de ezzel egyidejűleg képesek növelni a termelés hatékonyságát, és biztonságát, valamint biztosítani a magas és állandó termékminőséget.

A kiváltott munkaerő átcsoportosítható a gyártás egyéb, területeire, például a finommechanikai mozdulatokat igénylő, jelenleg nehezen gépesíthető összeszerelési feladatokra. Ez a fejlődési irány biztosítja a cégek számára a versenyképességük fenntartását a folyamatosan változó ipari környezetben.

Idén ünnepeljük vállalatunk 25 éves fennállását, és ez óriási mérföldkő a fejlődésünkben. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedek során olyan erős és megbízható vállalattá nőttünk, amely globális autó-ipari és ipari beszállítóként ismert. Munkavállalóink elkötelezettsége és csapatmunkája hozzájárult ehhez a sikeres úthoz. Víziónk kifejezi múltunkat, eddigi sikereink alapját és meghatározza jövőnket: mi már ma a holnapot építjük.

Köszönjük partnereink támogatását, és reméljük, hogy a következő 25 év is hasonló sikerekben gazdag lesz a Gordiusz Alfa Kft számára. Együtt teszünk sikeres jövőnkért!

Rados Balázs termékmenedzser, okleveles gépészmérnök és közgazdász

Gordiusz Alfa Kft.

Akár ez is tetszhet