- Hirdetés -

- Hirdetés -

Autonóm kompot mutattak be

A tervezők arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy bátran utazzanak a vízen egy elektromos, autonóm módon közlekedő kompjárattal – írja a Springwise.com.

Az már egészen biztos, hogy a jövő közlekedése fenntarthatóbb lesz. A CAPTN (Clean Autonomous Public Transport Network, azaz Tiszta Autonóm Tömegközlekedési Közösség) kezdeményezés tervezőinek egy csoportja felvázolta a fenntartható, hozzáférhető és hálózatba kötött elektromos komp koncepcióját.

A CAPTN VAIRARO projekt ösztönzi a Kieli Egyetem, a Muthesius Képzőművészeti Egyetem kutatóit, valamint a helyi kormányzati és ipari partnereket a közös munkára, többek közt a Vodafone-t és a Raytheont. A céljuk egy összekapcsolt mobilitást elősegítő lánc biztosítása, amely magába foglalja a busz- és kompjáratokat a kieli fjord keleti és nyugati partja között.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A VAIRARO projekt részeként az autonóm, elektromos kompoknak két elnevezést találtak ki: „úszó platform” és „átjáró”. Az ötlet arra kívánja ösztönözni az embereket, hogy használják a kompot mint egyedülálló és vonzó alternatívát. Az egyedi kialakítás mellett a kompokat 5G-vel látnák el, valamint igény szerint a nap 24 órájában elérhető lenne a szolgáltatás.

A „Láthatóvá tenni az innovációkat” mottó alapján készül a projekt, a tervezők pedig ekképpen vélekednek erről: „A VARIO projekt keretében az „úszó platform” és az „átjáró” elnevezések a pragmatizmust és a radikális változtatást hivatottak szolgálni. A mobilitás új lehetőségét dolgozzuk ki, amely mérföldkőnek számít Kielben.”

Míg a CAPTN komp csupán a koncepció szakaszában van, számos innovatív és fenntartható közlekedési kezdeményezés létezik, amelyek már a fejlesztési periódusnál tartanak. Ezek között van egy olyan parkolóház, amely díjazza az embereket, akik nem parkolnak, valamint egy algoritmus, amely valós időben alakítja az iskolabuszok útját, annak érdekében, hogy időt és üzemanyagot takarítsanak meg.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet