Az ABB kutatása bemutatja, hogy a városok miként kezelhetik a vízhiányt

Az ABB ma tette közzé az energetika- és szennyvízágazatra vonatkozó új jelentéssorozatának első részét, amelyben bemutatja, hogy a technológia segítségével az ipari ügyfelek miként csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, és kezelhetik hatékonyan a fenntarthatóbb jövő megteremtését szolgáló energetikai átállás folyamatát.

Tekintettel arra, hogy az ENSZ 2040-re 40 százalékos vízhiányt jósol4, az ABB kutatást végzett annak feltárására, hogyan lehetne a szennyvíz jobb felhasználásával enyhíteni a vízkészletekre nehezedő nyomást.

Hatékony kezelés esetén a szennyvíz újrahasznosítva visszavezethető a vízkörforgásba, ami értékes, de gyakran kiaknázatlan erőforrás lehet a vízhiány leküzdésében. Fontos továbbá, hogy ezzel csökkenthető a folyókba és az óceánokba vezetett tisztítatlan szennyvíz mennyisége, amely rendkívül negatív hatással van a közegészségügyre, a környezetre és a tengeri élővilágra.

- Hirdetés -

„A globális adatok azt mutatják, hogy a szennyvíznek csak a felét kezelik megfelelően5” – mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries vezetője. „Ha a tisztítatlan szennyvizet visszaengedjük vizeinkbe az nemcsak a halászatra, az állatokra, a tengeri biodiverzitásra és a közegészségügyre van katasztrofális hatással, de egyben szörnyű »pazarlása« is ennek az erőforrásnak. Ideje, hogy többet tegyünk.”

A szennyvíztisztítás azonban sok energiát igényel, az iparág egésze a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti6 és több, mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok globális kibocsátásához7.

Ennek az egyensúlynak a helyreállítására törekedve az ABB kilenc hónapig tartó kutatást és modellezést végzett egy független közgazdász bevonásával annak bemutatására, hogy a folyamatautomatizálási technológiák nagyobb mértékű alkalmazása és integrálása miként eredményezhet csökkenő szén-dioxid-kibocsátást és költségmegtakarítással járó hatékonyabb szennyvízkezelést.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szennyvíztelepeken a közműcégek évente akár 2000 tonnával8 is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, ami évente 30 000 tonnányi gleccser elolvadásáért felelős CO2 mennyiségnek felel meg. Mivel világszerte több, mint 50 000 szennyvíztisztító telep létezik, így globálisan több, mint 100 millió tonna CO2-kibocsátás előzhető meg9.

Továbbá a folyamatirányítási és digitális megoldások robusztus csomagjának alkalmazásával a víziközművek telepenként akár 1,2 millió dolláros (9,5 százalékos) éves működési megtakarítást is elérhetnek, ami bevételi forrásokat nyit meg ahhoz, hogy több szennyvizet kezelhessenek és kevesebbet vezessenek vissza a folyóinkba és a tengereinkbe.

„Az ABB elkötelezett amellett, hogy a technológiára támaszkodva vezető szerepet töltsön be olyan értékes erőforrások megőrzésében, mint a víz és az energia, és végső soron lehetővé tegye az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom és a fenntarthatóbb világ megteremtését. 2021-ben 39%-kal csökkentettük saját CO2-kibocsátásunkat a 2019-es bázisévhez képest, és a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánk szellemében elősegítjük, hogy ügyfeleink akkorra legalább 100 megatonnával csökkentsék éves CO2-kibocsátásukat” – nyilatkozta Brandon Spencer.

A globális szennyvízpiac, amelynek trendjeit a növekvő édesvízigény, a népességnövekedés és a szigorú környezetvédelmi előírások alakítják, az előrejelzések szerint a 2022-es 300 milliárd dollárról 2029-re 490 milliárd dollárra nő10.

A jelentések gazdasági modellezését Steve Lucas a Developmental Economics11 független közgazdásza végezte az ABB Energy Industries-zel közösen, és azt tudományos, illetve ipari források elemzésével támasztotta alá. Az ABB 2022-ben és 2023-ban további gazdasági jelentéseket fog közzétenni az offshore (tengeri szélerőművek), az energia- és a vegyipari piacokra összpontosítva.

A jelentés letöltéséhez és megtekintéséhez kattintson a következő linkre: solutions.abb/energy-transition

ABB

Akár ez is tetszhet