Az adatkezelés emberi arca

„A cég úgy működik, ahogy a benne dolgozó emberek működnek” – mondja Czifrák Gábor, az Enterprise Group PLM üzletágának vezető értékesítője. A vállalat ars poeticája szerint mindig az ember felől közelítik meg a dolgokat, mert a vállalat akkor fejlődik, ha a benne dolgozók egyénileg is előrébb lépnek. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy miként érvényesül ez a Teamcenter és az adatkezelés területén.

A gyártással foglalkozó cégek számára kihívást jelent a hatékony működéshez elengedhetetlen adatmennyiség kezelése. A CAD adatkezelési megoldások a kisvállalkozásoktól egészen a multinacionális vállalatokig elérhetők. A szolgáltatás a Solid Edge adatkezelési képességektől egészen a Teamcenter átfogó CAD adatkezelési és termékciklus-menedzsmentje (PLM) által biztosított lehetőségeket foglalja magába.

Megközelítés az ember felől

- Hirdetés -

„Nagyon sok műszaki cégnél megtalálhatók az adatok” – szögezi le Czifrák Gábor. „Tervadatok, ahhoz kapcsolódó múltbéli információk és tapasztalatok halmozódtak fel a legkülönbözőbb formában, például rajzok, képek, feljegyzések és ügyfél-visszajelzések. Ezzel nem is említettük a teljes kört, csupán néhány elemet szemléltetésképp. Ezek a legkülönbözőbb helyeken találhatók: a fiókokban, a fejekben, a fájlrendszerben, a szerveren, pendrive-on vagy éppen valahol a felhőben – éppen kinek mi a szimpatikus. A tudásmegosztás pedig a vállalatok egyik mozgatórugója, mert nem mindenki dolgozik egy helyiségben vagy azonos országban. Innentől kezdve, ha nincsen erre szakosodott munkatárs, vagy nincs az információ kellőképpen egymás közt megosztva, akkor betegség vagy távozás esetén óriási problémák alakulhatnak ki, felborulhat az egész cég működése. A Teamcenter nemcsak egy adatkezelő, azaz a termék életciklusa folyamán az összes információt folyamatosan kezelhetővé tevő rendszer, hanem egy szervezetfejlesztési szoftver is.”

A Teamcenter voltaképpen egy PLM rendszer, amely a vállalatok számára költségcsökkentést generál azáltal, hogy lehetővé teszi minden egyes felhasználó részére a gyors hozzáférést az információkhoz, melyeket hatékonyan építhetnek be a működésbe. A megfelelő helyen érhetjük el a szükséges adatokat, ezáltal mindig megalapozott döntéseket hozhatunk a tervezéstől a fejlesztésen és gyártáson keresztül egészen a karbantartásig. A Teamcenter mindemellett támogatja a gyártókat a termékük mielőbbi piaci bevezetésében azáltal, hogy az információk egyetlen forráson keresztül érhetők el.

Előre a működés elemzésével

„Valójában ez egy keretrendszer, amit a cégre lehet szabni. Nem olyan, mint a vállalatirányítási rendszerek, melyeket számos külső szabállyal határoznak meg, hanem ez valójában olyan, hogy ki lehet alakítani a cég struktúrájához és termékköréhez leginkább illeszthető belső munkafolyamatot, adatbázisrendszert. Ezáltal hatékonyan elérhetővé válik minden egyes dolgozó számára szükséges adat, a megfelelő időben.”

Felhő segítségével pedig jelentősebb hardverberuházások nélkül is lehetőség nyílik lendületes és rugalmas Teamcenter bevezetésére. A megoldás gyorsabb piaci bevezetést és egyszerűbb skálázást eredményez, mindemellett pedig a fenntartási költségei is alacsonyabbak.

Elégedett gyártó, elégedett beszállító

A Teamcenter Briefcase Browser platformja egyszerűen alkalmazható eszköz a beszállítók számára. Segítségével megoszthatják az adatokat a gyártókkal még akkor is, ha a beszállító esetleg nem rendelkezik az alkalmazással.  A Briefcase Browser futtatható a beszállító számítógépén, és lehetővé teszi a termékstruktúrák, alkatrészek, összetevők, csatolmányok és tulajdonságok megtekintését, a CAD modellek futtatását a CAD-tól független JT (egy szabványos fájlformátum 3D CAD adatok vizualizációjára) nézegetőben.

A modern gyártás hozzávalója

A Teamcenter nemcsak a vállalatok belső életében játszik fontos szerepet, hanem azok környezetbarát működésére is hatást gyakorol. Emellett a legújabb verzió segít megérteni és kontrollálni a termékek anyagösszetételét, valamint ezek összevetését a környezetvédelmi előírásokkal, szabályozásokkal, annak érdekében, hogy a vállalatok minimalizálják a veszélyes anyagok felhasználását.

„A Teamcenter biztonságos adatkezelést biztosít megfelelő jogosultsági szinten. Most, hogy a digitalizáció korába léptünk, és egyre fontosabb az információbiztonság, ez megfelel annak is, mert nagyon sok nemzetközi, hadiipari és multinacionális cég szintén bevezette, és megfelel mindenféle szabálynak.”

NEW technology GÉPVILÁG

Akár ez is tetszhet