Az Amazon elkezdi telepíteni saját műhold-konstellációját

Illusztráció (egy korábbi fellövés fotója): Amazon

A vállalat Kuiper Projektje, aminek keretében hat év alatt 3200 szatellitet állítanának alacsony Föld körüli pályára (LEO), két műhold fellövésével ez év októberében kezdetét veszi. A cél egy olyan hálózat felépítése, mint amilyen a globális internetlefedettséggel kecsegtető Starlink. Annak a telepítésén a SpaceX már évek óta dolgozik: a konstelláció kb. 12 ezer műholdból áll majd, és ebből kb. négyezer már pályán is van. Bár sokan úgy tartják, hogy az Amazon Elon Musk vállalatával akar versenyezni, valójában sokkal könnyebb célpontnak tűnik számára az egyelőre „csak” 600 szatellittel rendelkező brit OneWeb.

Jeff Bezos vállalatóriása ugyancsak arra használná a Kuiper Projektben fellőtt műholdjait, hogy stabil internetkapcsolatot biztosítson, kezdetben a világ rosszul lefedett régióiban, majd – ha teheti – bárhol máshol. A kísérleti KuiperSat-1 és KuiperSat-2 fellövésével, amit az eeNews szerint október 6-ai indítással terveznek pályára állítani, megkezdik az évekig tartó utat. A műholdakat a Lockheed Martin által fejlesztett rakétával, az Atlas V-tel szeretnék fellőni, de rendelkezik hasonló megbízással az európai Ariane (amelynek rakétái egyelőre késnek) és a svájci Beyond Gravity is; ők a jövőben juttathatják majd a világűrbe az Amazon műholdjait.

A kísérleti fellövések után nem sokkal, a tervek szerint 2024 első felében elindul a műholdak sorozatgyártása is, aztán a vállalat kereskedelmi partnereket von be a hálózat bétatesztelésébe, valamikor a jövő év végén.

- Hirdetés -

A Kuiper-rendszer három kulcsfontosságú elemet, illetve célt foglal magában: fejlett LEO szélessávú műholdakat, kis méretű, megfizethető árú ügyfélterminálokat és egy biztonságos, rugalmas földi kommunikációs hálózatot. Az októberben induló Protoflight küldetés mindhárom részt, valamint az ezeket kezelő csapatokat és rendszereket is próbára teszi. A laboratóriumi és helyszíni tesztek során gyűjtött több éves adatgyűjtést kiegészítik az űrből származó valós adatokkal, és további betekintést nyújtanak abba, hogy a Kuiper Projekt hogyan működik a Földön és a világűrben.

Gábor János, NEW technology