Az Apple már értékesebb, mint az Amazon, az Alphabet és a Meta összesen

A mobil-, tablet- és PC-gyártó forintban szinte kifejezhetetlen magasságban, 2,307 billió dolláros értéken zárta a tőzsdei kereskedést november első napjaiban. Ez éppen egymilliárd dollárral több, mint amennyit a Google anyacége, az Alphabet (1,126 billió), a webáruház-óriás Amazon (939,78 milliárd) és a Facebookot birtokló Meta (240,07 milliárd) ért ugyanazon a napon, együttvéve – írja a Business Insider.

A Yahoo Finance adatai alapján ehhez nemcsak az Apple (egyébként nem túl jelentős) izmosodása, hanem a nagy tech-cégek átfogó gyengülése is kellett. A visszaesést a csalódást keltő előző negyedéves eredmények okozták, és bár az Apple-nek sincs semmi oka a pezsgőbontásra (csengcsou-i gyárából a karanténtól tartva menekülnek a dolgozók), tény, hogy jobban tartotta magát, mint a többiek: meghaladta a Wall Street negyedik negyedévre vonatkozó bevételi és profit-előrejelzéseit.

A gyártó részvényei nyolcszázalékos emelkedésével szemben a Meta húsz, az Amazon kb. tíz, míg az Alphabet 8-10 százalékos arányban bukott az értékéből. Az üzleti oldal szerint ez nem túl nagy meglepetés, hiszen a három vállalat bevételei kritikus mértékben függnek a digitális reklámköltéstől – márpedig ez iránt eléggé visszaesett a kereslet az utóbbi időben. A legnagyobb presztízsveszteség az Amazont érte, hiszen kicsúszott az egybillió dolláros cégek exkluzív klubjából.

- Hirdetés -

Ami azt illeti, az elmúlt egész év egy merő katasztrófa a technológiai és a szórakoztatóipari cégek számára, és ez alól az Apple sem kivétel. A vállalat 2022 harmadik negyedévének végére kb. 20 százalékkal ért kevesebbet, mint tavaly októberben. Ugyanebben az időszakban még náluk is többet bukott a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (30-30 százalék), a Netflix (50 százalék) és a Meta (70 százalék).

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet