Az aszfaltcsíkon születő bajnokokat segíti versenymérnökként a Széchenyi István Egyetem volt hallgatója

Gyerekként legóból készített járműveket, később valódi versenyautót épített. Gyenis Máté alapító tagja volt a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban szereplő hallgatói csapatának, majd profi versenymérnök lett. Dolgozott a túraautós holland Nick Catsburggel, az osztrák Nico Grubert junior bajnoki címhez segítette és Michelisz Norbert csapatát, a M1RA-t is erősítette. A motorsport nemzetközileg is ismert háttérembere büszke arra, hogy mindezt a győri egyetemről indulva érte el.

Gyenis Máté egyike azoknak a fiatal szakembereknek, akik a járművek iránti szerelemből választották a Széchenyi István Egyetemet. „Kisgyerekként le sem tettem a matchboxokat, később a legózás következett, és még a kalózhajószettből is autót építettem.  Már a miskolci Avasi Gimnáziumba jártam, amikor jelentkeztem a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség sportbírói képzésére, hogy közelebb kerülhessek az autósporthoz. Autószerelői és autótechnikusi képesítést is szereztem, sepregettem és dolgoztam is műhelyekben, sőt egy hétköznapi járgányból saját versenyautót építettem, de tudtam jól, hogy magasabb szintű képzésre van szükségem álmaim eléréséhez” – kezdte történetét Gyenis Máté.

Mint mondta, a 2010-es évek elején több hír jelent meg a győri egyetemen megalakult SZEngine motorfejlesztő csapatról és az intézmény Formula Student-versenysorozathoz kapcsolódó projektjeiről, amelyek felkeltették érdeklődését. Jelentkezett, felvették, és rögtön csatlakozott is a hallgatói csapathoz.

- Hirdetés -

„Két év SZEngine-tagság után a Járműfejlesztési Tanszék koordinálásával megalakítottuk a versenyautó-fejlesztő Arrabona Racing Teamet, amelynek én lettem az első műszaki- konstrukciós vezetője. A Széchenyi-egyetemen eltöltött évek több szempontból is meghatározóak voltak számomra. Kiváló oktatóktól tanulhattam, a hallgatói csapatokban pedig olyan gyakorlati tapasztalatot szerezhettem, amit mások a diplomaszerzés után, több éves munkával érhetnek el. Első munkahelyemet is a Formula Studentben való részvételnek köszönhetem, hiszen egy futamon kerültem kapcsolatba a B3 Racing túraautó-csapattal” – emlékezett vissza karrierje kezdetére.

Gyenis Máté ezt követően egy osztrák istállónál dolgozott, majd ismét sorsfordító döntést hozott: alkalmazotti státuszát szabadúszóra cserélte. „Ez nehéz elhatározás, hiszen saját magad gazdálkodhatsz az időddel, de sok benne a bizonytalanság is, például, hogy lesz-e megfelelő munkád holnap” – fogalmazott. A fiatal szakember azonban bízott magában, és mára a motorsport berkeiben ismert, keresett szakemberré vált. „2017–18-ban tervező- és versenymérnökként tevékenykedtem a M1RA-nál, vagyis Michelisz Norbert versenycsapatánál. Dolgoztam a Hyundai Motorsportnál és a német Engstlernél is, ahol az osztrák Nico Grubert junior bajnoki címhez és a felnőttek között is több futamgyőzelemhez segítettem. A Team Engstlernél a WTCR túraautó-világkupában szereplő holland Nick Catsburg versenymérnöke is voltam” – sorolta pályafutása fontos állomásait.

Kiemelte, egy Catsburg szintű profi autóversenyzővel dolgozni különleges élmény, és hatalmas kihívás is, hiszen esetükben nem másodperceket, hanem tizedmásodperceket kell megtalálni a pályán a leggyorsabb pilótához képest. Hangsúlyozta, abban a szezonban a Hyundai versenyzői közül egyedül Nickynek sikerült a futamgyőzelem, méghozzá a SlovakiaRingen, amit mérnöki karrierje egyik legnagyobb sikerének tart. Különösen kedves számára ez az eredmény, mert három szerelője szintén magyar volt.

Gyenis Máté hangsúlyozta, fontos, hogy aki hozzá hasonló utat választ, törekedjen olyan teljesítményt nyújtani versenymérnökként, amelynek révén megismerik a szakmában. A legtöbb csapathoz ő sem az önéletrajza miatt került, hanem mert ismerték a korábbi versenyekről. Tapasztalatai szerint, aki már bizonyított, a legváratlanabb helyekről kaphat felkérést. A 2024-es szezonra három-négy csapattal is tárgyalásban áll, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy számára inspiráló kihívásoknak kelljen megfelelnie. „Az autó önmagában csak egy autó. A pilótától a mérnökön át a szerelőig a csapat feladata az, hogy abból a leggyorsabb járgány legyen” – vallja.

A fiatal szakember saját példáján keresztül úgy látja, a Széchenyi István Egyetem kitűnő szakmai műhely, ahol a hozzá hasonlóan elszánt fiatalok erős alapokat kaphatnak ahhoz, hogy valóra váltsák álmaikat az aszfaltcsíkon vagy a pálya szélén.

Széchenyi István Egyetem