- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az atomenergiánál olcsóbbá válhat a hullámerőművek árapály-energiája

Egy új riport szerint ma már tíz olyan ígéretes innováció is létezik, amivel a jelenlegihez képest 80 százalékkal csökkenthető az árapály-energia előállításának költsége. A tengerparttal rendelkező országok óriási előnyt szerezhetnek a megvalósítással – írja az Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult, a brit hullámerőművek szerepét részletező Tidal Stream Technology Roadmap jelentésben. Ez az elemzés a tenger alatti csomópontokat, az úszó eszközök horgonyait, a turbinák élettartamának optimalizálására szolgáló vezérlőket, a kábelfigyelést és az árapály-telepek optimalizálását nevezi olyan technológiáknak, amelyekkel az árapály-energia jelentősen olcsóbbá válhat, mint az atomenergia.

„Az emelkedő költségek és a jövőbeni változatos, megújuló energiaforrás-mixhez való alkalmazkodás szükségessége miatt kulcsfontosságú tényező az, hogy az árapály-energia hogyan csökkentheti az Egyesült Királyság energiarendszerének költségeit akár évi 600 millió fonttal (közel 278 milliárd forinttal), és hogyan játszhat szerepet a nettó zéró forradalomban” – közölte Simon Cheeseman, az ORE hullám- és árapályenergia-ágazatának vezetője.

A 2024-es jelentésben kiemelt technológiai innovációk támogatják, hogy 2035-ig 1 GW árapályáramot telepítsenek az Egyesült Királyságban.

Sue Barr, az Egyesült Királyság Tengeri Energia Tanácsának elnöke megjegyezte: ez az ambiciózus cél azt jelenti, hogy feltétlenül meg kell határozni azokat a mozgatórugókat és stratégiákat, amelyek erősíthetik az árapály-technológia beépítését az energiarendszerbe”. A jelentésben felvázolt költségcsökkentési forgatókönyv szerint az innovációk a jelenlegi 259 font/MWh-ról 50 font/MWh-ra (120 ezer forintról 23 ezer forintra) csökkentik az árapály-áramlás költségeit. Összehasonlításképpen: hazánkban ma 36.900 forintba kerül egy (rezsicsökkentett) MWh (míg a teljes ár 71 ezer forint), szóval, ha a britek sikerrel járnak, akkor a hullámerőműből áramot vételező fogyasztók jelentősen olcsóbban jutnak majd villamos energiához, mint mi, magyarok. Hogy mennyivel, az még kérdés, hiszen a következő évtizedben készülő Paks II. építési költségei is nyilván beépülnek majd valamilyen szinten a villamos energia árába.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet