Az Audi Hungaria környezetvédelmi projektet támogat Budapesten

Az Audi Hungaria, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány és a CLEAR RIVERS együttműködésében egy újrahasznosított műanyagból előállított hulladékgyűjtő csapdát telepítettek a Duna vizére. A hulladékgyűjtő a jövőben havonta akár három köbméter felelőtlenül kidobott hulladékot gyűjt össze a Duna vizéből. A felfogott hulladékból elkülönítik a műanyagot, majd egy zárt körforgásban újrahasznosítják. A projekt keretében emellett képzések indításával hívják fel az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára.

„Az Audi Hungaria elkötelezett a környezet védelméért, ennek szellemében vállalatunk 2020 óta szén-dioxid semlegesen működik. Fenntarthatósági szerepvállalásunk a gyárterületünkön is túlmutat, ennek nagyszerű példája volt az erdőtelepítési projektünk Győr határában, valamint a mostani kezdeményezés a vizek védelmében, amelyhez büszkén csatlakoztunk. Fontosnak tartom, hogy ezekkel a projektekkel felhívjuk munkatársaink és a közvélemény figyelmét is a környezet megóvásának fontosságára”, mondta Alfons Dintner, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke.

A projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közelében telepítettek egy  hulladékcsapdát, azaz egy mobil műanyaghulladék-gyűjtő szigetet. A beépített biztonsági eszközök megakadályozzák a már összegyűjtött hulladék visszakerülését a folyóba, például erős széllökés esetén. A hagyományos hálóktól és szívórendszerektől ezt a szerkezetet az különbözteti meg, hogy a külső falak intelligens kialakításának köszönhetően nem avatkozik be a folyó, mint élettér működésébe. Ez biztosítja, hogy a halak és a folyó más élőlényei ne kerüljenek a gyűjtőmedencébe, hanem alatta elúszhassanak.

- Hirdetés -

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány immár 2018 óta folytat együttműködést a holland CLEAR RIVERS nonprofit szervezettel. Az együttműködés középpontjában a nyílt vizek világszinten tapasztalható műanyagszennyezése elleni innovatív megoldások állnak, valamint további cél, hogy az emberek figyelmét ráirányítsák a felelőtlenül eldobott hulladék környezetre gyakorolt káros hatásaira.

Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „Partnereinkkel elkötelezettek vagyunk a környezetünk védelméért. A rotterdami Rijnhaven kikötőben és a brüsszeli Charleroi csatornában sikeresen telepített hulladékcsapdákat követően  a legújabb budapesti, dunai hulladékcsapdánkkal egy további európai helyszínre számíthatunk a vizek szennyezése elleni küzdelemben. Az óceánban található műanyag 90%-át a folyók szállítják oda. Ezért tekintjük alapítványunk fő küldetésének a műanyagszennyezés megakadályozását.”

A CLEAR RIVERS nem csupán a felelőtlenül eldobott és vizekbe jutott hulladék összegyűjtése mellett elkötelezett, hanem célul tűzte ki, hogy egy zárt körforgást kialakítva a műanyagot kiválogassa, újrahasznosítsa majd minőségének javításával egy új életet adjon a műanyagnak. Ennek köszönhetően az összegyűjtött hulladékból növényekkel beültethető padok készíthetőek, amelyeket már több Audi gyártótelephelyen felállítottak. Ramon Knoester, a CLEAR RIVERS alapítója hozzátette: „Tevékenységünk során nem csupán Clean up projekteket valósítunk meg, hanem akcióinkkal és előadásainkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a vizeket érintő műanyaghulladék problémájára, valamint a környezet iránti felelősségünkre.”

Az Audi Hungaria a Mission:Zero célkitűzés jegyében számos fenntarthatósági intézkedést valósít meg. A vállalat hőenergiaszükségletének több mint 75 százalékát geotermikus energiával fedezi, emellett a tavalyi évben helyezték üzembe a vállalat területén Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkját. Röviddel ezelőtt indult az Aluminium Closed Loop projekt az Audi Hungariánál, amely az alumínium körforgásba kapcsolásával jelentős mennyiségű erőforrásmegtakarítást eredményez és tovább csökkenti a vállalat ökológiai lábnyomát. A fenntarthatóság érdekében tett intézkedések eredményeként az Audi Hungaria 2020 óta karbonsemlegesen működik.

AUDI Hungaria

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet