Az automatizáció hódítása

Az automatizáció kiemelkedő funkcióval bír az ipari szereplők számára. A Mobile Industrial Robots (MiR) virtuális prezentációban mutatta be az autonóm mobil robotok (AMR) közép- és kelet-európai térhódítását. Az esemény különlegességét a márciusban megjelent MiR250 jelentette, amely az intralogisztika automatizálásában nyit újabb lehetőségeket.

Trendek Közép-Kelet-Európából

- Hirdetés -

Az automatizáció szerepének fokozatos növekedését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2019-es adatok alapján a MiR megduplázta az AMR-eladások számát az előző évhez képest a közép-kelet- európai régióban. Az eszközök értékesítése disztribútorokon keresztül történik, amihez komoly partnerhálózatok épültek ki. A kereslet növekedését a Balkán-félsziget országaiban, valamint Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban is megfigyelhetjük.

„Közép- és Kelet-Európában a kisebb robotjaink a népszerűbbek. Az ipari szektorban az autóipar és az elektronikai ipar a legaktívabbak. A jelenlegi helyzet természetesen lassítja a beruházásokat, de a belső szállítási folyamatok automatizálását tekintve az e szegmenseket képviselő vállalatok általában a legtevékenyebbek. 2019-ben a CEE-régióban keletkezett a MiR teljes bevételének a 11%-a” – mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots közép- és kelet-európai régiójának értékesítési vezetője.

Az intralogisztikát ez az öt eszköz változtatja meg

A MiR kínálatában öt, kapacitásukban és rendeltetésükben különböző robot található. Az alkalmazhatóságuk sokszínűsége miatt kedvelt konstrukciók közt vannak kisebb és nagyobb kiszerelések. A MiR100, MiR200 és MiR250 főként a könnyebb súlyok szállítására alkalmas, az ipar, a logisztika és az egészségügy területén. A MiR500 és MiR1000 automatikusan gyűjti be és szállítja a raklapokat, illetve a nehezebb anyagokat, tárgyakat.

Robotok együttműködése

A nagyobb üzemekben, gyárakban vagy raktárakban több MiR-robot – vagy egyéb MiR által tesztelt és jóváhagyott termék– is együtt dolgozhat, amihez megfelelő kommunikáció szükséges közöttük. A zökkenőmentes együttműködés biztosítása érdekében a MiRGo platform segítségével bővíthetjük az automatizálási lehetőségeket. Az online felületen több mint 50 alkalmazást találunk, melyek segítségével az igényeinkhez igazíthatjuk a MiR-eszközeinket.

MiR250, az új családtag

A MiR robotcsalád legújabb tagja a MiR250, amelyet márciusban mutatott be a vállalat. A „testvéreihez” hasonlóan egyszerű a telepítése, ám abban különbözik a többi modelltől, hogy kisebb méretű és alacsonyabb (30 centiméter) felépítésű. Így szűkebb folyosókon, ajtókon keresztül vagy más elemek, berendezések alatt is át tud haladni.

„Hiszünk abban, hogy a gyártó- és logisztikai vállalatok, valamint az egészségügyi szektor szereplői is értékelni fogják új robotunk képességeit. A robot egyik legnagyobb előnye a gyors töltés, amelynek révén a szállítási feladatok végrehajtása a lehető leghatékonyabb, és a befektetés gyorsabban megtérül” – mondja Jesper Sonne Thimsen.

Némethi Botond/NEW technology magazin