Az automatizálás már a kis cégeknek is gyorsan megtérül

Az automatizált folyamatokra egyre nagyobb az igény a gyártó vállalatoknál, ez ma már nemcsak a nagyvállalatokra igaz, hanem a kis cégekre is. Az ellátási lánc hatékonyabbá tétele fontos szerepet játszik, amiben az Unitech Industries Kft. egyedi megoldásai nagy segítséget nyújtanak. A fejlesztésről Kiss Barnabással, a cég műszaki vezetőjével beszélgettünk.

Az Unitech gépek kiszolgálására, kollaboratív robotcellákra, hegesztéstechnikára és automatizálási részegységek gyártására specializálódott. Miért látták indokoltnak logisztikai megoldások fejlesztését is?

Az elmúlt időszakban egyre több megkeresés érkezett a cégünkhöz különböző palettázási folyamatok ellátására. Már olyan vállalkozások is érdekeltté váltak, amelyek alacsonyabb automatizáltsági szinten vannak. Az ebbe az irányba való elmozdulást többek között a munkaerőhiány és a kiszámíthatatlan munkaerő is indokolja. Több olyan partnerünk is van, ahol egyes logisztikai feladatok időszakosan sokkal nagyobb kapacitást igényelnek, mint amire fel vannak készülve. Nekik is jó megoldás lehet egy hatékonyabb, több műszakban is „munkaképes” berendezés.

- Hirdetés -

Ahogy említette, sok vállalkozásnál megjelent az emberhiány. Kiknek javasoljátok az automatizálás útjára lépést?

Sokféle oka lehet annak, ha valaki automatizálásba kezd. Főként azért is, mert a logisztikának nagyon sok részletét lehet automatizálni különböző mértékben. Az egyszerű rakodási és csomagolási feladatoktól egészen a teljesen automatizált raktárrendszerekeig. Úgy gondolom minden cégvezetőnek és döntéshozónak folyamatosan keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyekkel rugalmasabbá tudják tenni termelésüket. Akár a volumen, akár a hatékonyság növelése a cél, elengedhetetlen elmozdulni az automatizálás irányába.

A logisztikában hogyan alkalmazhatók a megoldásaitok? Mi az első lépés, ha automatizálásban gondolkodik a vállalkozás?

A palettázási folyamatok viszonylag egyszerűen automatizálható feladatok. Több standard megoldásunk is van már, kollaboratív és nagyobb, ipari robotos változatban. Ez utóbbi már ismert a piac számára, tudják, hogy mire képesek ezek a berendezések. Szemmel láthatóan egyre többen ismerik fel az ebben rejlő potenciált.

 

Amikor valaki automatizálni kezd, két fontos dolgot kell szem előtt tartania. Először a távlati célokat kell kitűzni, hogy akár egy öt-tízéves periódusban milyen automatizáltsági szintre szeretnének eljutni. Másodsorban az első lépések nagyságát fontos jól meghatározni, hogy a beruházást végző cég is megfelelően és fokozatosan tudja fejleszteni az automatizáláshoz szorosan hozzátartozó szervezeti, IT és vállalatirányítási rendszereit is.

Eddig mindig volt humán erőforrás a munkák elvégzésére, viszont mostanra különböző okokból egyre inkább rászorulnak az automatizálásra. A nagyvállalatok 0-24 órában gyártanak, üzemükben rengeteg berendezés található, amelyek kiszolgálják az igényeket. Viszont mára eljutottunk arra a szintre, hogy a kisebb cégeknek is ennek kell a szemük előtt lebegnie, hiszen számukra is megfizethető és megtérülő megoldást biztosít az automatizálás.

Ahogy mondod, a kis cégek is egyre inkább keresnek automatizált megoldásokat. Milyen méretű vállalkozásokra gondolsz ez alatt?

Egészen kis cégeknek is megéri már az ilyen jellegű befektetés. Cégünk különböző folyamatok automatizálásával kapcsolatosan komoly tapasztalatokkal rendelkezik, többek közt szerszámgépek kiszolgálásában ismertek a fejlesztéseink. Ebben a szegmensben már 10-15 fős cégek is gondolkoznak robotcellák telepítésében. A csomagolástechnikában szintén érdekeltek ilyen méretű vállalkozások, ugyanis abban a helyzetben vannak, hogy vagy létszámot bővítenek, de már sok helyen látják, hogy rövid távon sem jelent ez megoldást –, vagy az automatizálás irányába indulnak el. Nemcsak a több száz főt foglalkoztató cégekre jellemző az igény, hanem a kisebbeknél is megjelentek az ilyen jellegű törekvések. Jelenleg olyan vállalkozásnak is segítünk a csomagolástechnika automatizálásában, ahol öt fő dolgozik.

Melyik megoldásotokat keresik a leginkább a kis cégek, és miért?

A legtöbb logisztikai megkeresést a kollaboratív robotos megoldásaink kapcsán kapjuk. Ez azért van így, mert a kisebb cégek számára is megfizethető, gyorsan megtérülő. Emellett minimális alkatrészszámmal, plug&play megoldásokkal képesek a feladatokat megoldani. Másik nagy előnye a kollaboratív robotmegoldásainknak, hogy könnyedén mozgathatók munkaállások között, akár műszakonként többször is. Tehát egy-egy eszközzel adott esetben több különböző fajta munkafázist meg tudnak oldani. Ennek köszönhetően gyakorlatilag a területük kihasználtságát is növelni tudják, hiszen a különböző műszakokban más-más helyen dolgoznak a robotokkal. Az általunk fejlesztett kollaboratív robottal történő palettázás esetén – és egyéb megoldásainknál is – az összes alapmegoldás mobilis. A legtöbb cégnél, ahol konzultáltunk a folyamatokról, az volt az egyik fő kérdés, hogy mozgatható-e a berendezés. A kollaboratív robotjaink áthelyezhetők egyik munkapozícióból a másikba – az egyik helyen a szerszámgépeket szolgálja ki, míg a másikon palettázást végez.

A kollaboratív robotok esetében a biztonságtechnikára nagy hangsúlyt kell fektetni. Ám ezeket is egyszerűen meg lehet oldani, ezáltal továbbra is megmarad ezen rendszereknek az az előnye, hogy nagyon könnyen és gyorsan lehet egy-egy új programnak a létrehozását megvalósítani. Egy nagyobb ipari robot ezt nem feltétlenül tudja, ezért magasabb automatizáltsági szint szükséges az alkalmazásukhoz.

 

Az adatok fontos alappillérét képezik az automatizálásnak. Az Unitechnél erre milyen megoldásotok van?

Logisztikai megoldásainkat – ahogy szinte minden automatizált rendszerünket – fel tudjuk készíteni a legkomplexebb adatgyűjtési és kommunikációs feladatokra is.

Olyan adatgyűjtő és HMI szoftvert fejlesztettünk, amit a sztenderd megoldásainkon kívül, egyedi berendeseinkhez is könnyen tudunk adaptálni. A szoftverrel minden regisztrált adatot könnyen tudunk adatbázisba is exportálni, e-mail és sms értesítéseket tudunk küldeni a gép és a gyártás státuszáról, előre tudjuk jelezni a karbantartásokat és szervizeket, és személyi szintű jogosultságkezelés is elérhető.

Mit gondolsz, a jövőben hogyan változik az automatizálás iránti igény?

Az látható, hogy ebben a piaci szegmensben jelentős növekedés várható. Főként azért, mert a kisebb szereplők is elkezdtek érdeklődni ezen rendszerek iránt. A nagy cégek pedig tovább folytatják az ilyen jellegű automatizálási folyamatukat, valamint a jelenleg meglévő rendszereiket tovább fejlesztik, illetve modernizálják. A partnereink kéréseit rugalmasan szolgáljuk ki, azaz egyedi igényekre szabva adjuk át a megoldásainkat.

Némethi Botond, NEW technology

Akár ez is tetszhet