Az automatizálás nem egyenlő a hatékonyságnöveléssel

A Bosch Rexroth Jövő Gyára koncepciója a hálózatba kapcsoltságon alapszik. Az eszközök folyamatosan kommunikálnak egymással, s ennek köszönhetően a teljes folyamat, valamint az egyes gépek működése is optimalizálható. A Bosch Rexroth az idei, digitálisan megrendezett Hannover Messe konferencián és kiállításon kiemelkedő megoldásaival és újdonságaival jelent meg.

A bemutatott portfóliónk szellemisége túlmutat a klasszikus automatizáláson, a hálózatba kapcsoltság mozgatja – mondja Rehák Bálint, a Bosch Rexroth Ipar 4.0 üzletfejlesztésért felelős csapatvezetője. A hatékonyságnövekedést úgy érhetjük el, hogy a gépeink egy internet alapú platformon kommunikálnak egymással. Így a folyamat teljesen transzparens, vagyis teljes képpel rendelkezünk a gyárról és a benne működő gépekről. A döntéshozatalunk alapját az adatok fogják képezni, s ezzel a hatékonyságot új szintre emelhetjük. Mindezt csupán a klasszikus automatizálási eszközökkel nem érhetnénk el.

Adatalapú döntéshozatal

Azáltal, hogy látjuk az információkat, tudatosabban hozunk döntéseket – érvel Rehák Bálint. Több adatgyűjtő szoftverrel és berendezéssel dolgozunk, mint például a ConnectivityKit vagy az IoT Gateway. Olyan megoldást kell elképzelni, amelyben a szoftver még nem hoz döntéseket, de a különböző határértékektől való eltérést már kimutatja. Ennek alapján mérlegelhetjük, hogy valós hibáról vagy más jellegű problémáról van szó.

Magasabb szinten a szoftver már képes döntést hozni, vagyis teljes mértékben adatalapon üzemel. Ez energiahatékony működést, állásidő- és selejtszámcsökkenést eredményez. Tervezhetővé válik a karbantartás. Financiálisan gyors megtérülést, emellett környezeti fenntarthatóságot generál.

Határokat lebontó ctrlX AUTOMATION

Az automatizálási platformunk újradefiniálja a teljes körű hálózatba kapcsoltság, az IoT megvalósíthatóságának lehetőségeit a gyártásban. Az okostelefonok személyre szabhatóságát, – a tudás bővítése új applikációk által – szoftveres bővíthetőségét és hozzáférhetőségét hozza magával az ipari automatizálás területére, mindeközben az IT biztonságot is szem előtt tartja. Az ipari PC-ket úgy terveztük, hogy jövőbiztosak legyenek, s hosszú távon kiszolgálják a felhasználókat. Ezeknek a frissítése applikációkkal valósítható meg, nem kell mindig új eszközbe befektetni. A vezérlésen található a fejlesztői környezet, így azt nem kell külön eszközre telepíteni. Mindemellett valós idejű Linux alapú programozói felülettel rendelkezik.

Mesterséges intelligencia a karbantartásban

Az ODiN (Online Diagnostics Network) az üzemi állapot felügyeletéért és a karbantartási tevékenységek előrejelzéséért felel – mutatja be a szoftvert Rehák Bálint. A big data analízis, a deep learning szoftver elemzi az adathalmazokat, és olyan korrelációkat képes megtalálni látszólag egymástól független paraméterek között, amelyeket még a szakértői szem sem vesz észre. Ha mintázatot vél felfedezni, javaslatokat tesz, hogy szerinte mi okozhatta a hibát. A deep learning fázisban a gép megtalálja az összefüggést, majd az ember validálja vagy elveti ezeket, így segítve a tanulást. Erre építve néhány hónap leforgása alatt olyan tudásra tesz szert, ami túlmutat az ott dolgozókén.

Az ipari digitalizációs megoldásaink univerzálisak, hiszen a gyógyszeripartól kezdve az FMCG iparig bárhol alkalmazhatók. Egyedi, igényekre szabott rendszermegoldásokat szállítunk. Ehhez partnereinkkel egy konzultációs folyamatot végzünk el, melynek során felmérjük, hogy aktuálisan milyen szinten vannak, és hová szeretnének eljutni a mi segítségünkkel.

Némethi Botond, NEW technology magazin
A cikk eredetileg a NEW technology magazin 4. számában jelent meg. Iratkozz fel hírlevelünkre és mindig elküldjük az épp aktuális számot díjmentesen!