Az automatizálás okostelefonja

Így nyilatkozott egy interjúban a ctrlX AUTOMATION-ről Steffen Winkler, a Bosch Rexroth Automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágának értékesítési alelnöke. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy ez a forradalmi automatizálási platform miként teszi lehetővé a gyártóvállalatok számára azt, hogy lebontsák a gépvezérlés, az informatika és az IoT közötti klasszikus határokat. A megoldást Fuchs Ádám, a Bosch Rexroth Kft. terméktámogató mérnöke ismertette magazinunkkal.

Megbízható alap fejleszthető és építhető elemekkel

„A ctrlX AUTOMATION automatizálási platform alapkoncepciója az, hogy minél stabilabb rendszert biztosítsunk, hardver- és szoftveroldalról egyaránt. A folyamatos fejlesztés alatt álló rendszer Linux alapon működik, négymagos processzorral és tekintélyes RAM háttérrel rendelkezik – ezek minden esetben garantáltak. Nincs sokféle termékvariáció, hanem egyetlen hardverelem, amely olyan tulajdonságokkal vértezhető fel, amilyenekre a gyártóvállalatnak szüksége van. Csupán azt az applikációt kell letölteni, ami az adott munka elvégzését automatizáltan megoldhatja, például PLC alkalmazás telepítésével gépműködtetés végezhető, de ez a sor tovább folytatható akár a mozgásvezérlők telepítésével. A későbbiekben pedig további fejlesztések lesznek elérhetők” – magyarázza Fuchs Ádám.

- Hirdetés -

Ezt az automatizálási platformot az okostelefonokról már ismert tulajdonságokkal látták el. A rendszer számos program telepítésével bővíthető az igények szerint. Csupán az applikáció megvásárlása szükséges, gyors installáció, a paraméterek beállítása, s már használható az adott gép. Alap kommunikációs rendszere az EtherCAT, ám a legújabb frissítéssel a Profinet és több más szabvány is elérhető. Képes VPN kapcsolatot, illetve tűzfalvédelmet biztosítani szintén applikációs megoldásokkal.A különböző folyamatok vezérlése viszont nem kötött kizárólagosan egy-egy alkalmazáshoz. Többek között a népszerű Python általános célú programozási nyelven is írhatók rajta parancsok. A vizuális kódolásnak köszönhetően a LEGO építőkockáihoz hasonlóan működő Blocky logikája mentén is kialakítható a folyamat, ezáltal grafikusan is be lehet programozni az eszközök mozgását vagy a rendszer működtetését.

Két lépéssel előrébb

A ctrlX AUTOMATION technikai háttere már elegendő számítási teljesítményt biztosíthat szinte minden automatizálási feladathoz. A platform használata a hagyományos megoldásokhoz képest akár 50 százalékkal kisebb helyigényt és kevesebb részegységet jelent, amely csökkenti a logisztikával, telepítéssel, vezérlőszekrényekkel, pótalkatrészekkel és a helyszíni szervizeléssel kapcsolatos tevékenységet. A következetesen nyílt szabványokkal, a programozhatóság egyszerűségével, a webalapú tervezéssel és átfogó IoT-kapcsolattal a költségeket mintegy 30-50 százalékkal csökkentheti.

„A megoldás lelke a ctrlX Data Layer, egy olyan réteg a rendszerben, amely lehetővé teszi minden információ tárolását. Például a PLC változóit, a különböző applikációk értékeit. Ez azért jelent előnyt, mert ezzel az összes alkalmazás képes kommunikálni, ami az adatok révén elősegíti azok hatékony működését. A megfelelő felhasználókezelés és -beállítások által hozzáférhetünk azon információkhoz, amelyek szükségesek a munkavégzéshez. Egy rendkívül szabad felületről tudunk vezérlést kiadni, vagy változtatást kérni a rendszertől, nagyon kevés korlátja van annak, hogyan férjünk hozzá az információkhoz” – sorolja a ctrlX AUTOMATION előnyeit Fuchs Ádám.

Az ötlettől a megvalósításig

„Az automatizálás ma már leginkább szoftverfejlesztést jelent, a ctrlX CORE virtuális verziója által akár otthoni környezetből is – a webes felületnek köszönhetően – elvégezhetjük ezt a folyamatot, ugyanis létrehozza azt a szoftveres közeget, amelyben a valós eszközök működnek” – folytatja Fuchs Ádám. „Ahogy a rendszert installáltuk, képesek vagyunk úgy dolgozni, mintha a fizikális készüléken fejlesztenénk, ugyanúgy tudunk applikációt telepíteni rá, a hardveres konfigurációkat mögé tenni. A mérnökök számára óriási előnyt jelent, mivel már akár utazás közben elkezdhetik kidolgozni az ötletüket, majd a valós vezérlőre letöltve megvalósíthatják.”

A webes felület rendkívül könnyen kezelhető, átlátható platform. A mozgások beállításánál hozzáadhatók a szükséges paraméterek, többek között a sebesség és az irányok. A konfigurációt követően pedig hozzárendelhető fizikai tengelyhez, azaz életre tud kelni az elképzelés.

ctrlX CORE: az ultrakompakt vezérlőplatform 

A legjobban hálózatba kapcsolható platform

Az automatizálási platform alapját képezi a széleskörű hálózatba kapcsolhatóságnak. Az EtherCAT busz mellett szinte minden széles körben alkalmazott protokollt és interfészt támogat. A több mint 30 közvetlen csatlakozási lehetőség és kommunikációs szabvány maximális rugalmasságot biztosít a hálózatra való csatlakoztatás terén. A ctrlX AUTOMATION már felkészült a jövő kommunikációs irányelveire, amilyen például a TSN és az 5G. „A HTML5-ben lekódolt megjelenítőfelület a Data Layernek köszönhetően képes adatot cserélni, ezáltal egyszerűbbé válik a kommunikáció, és a platform akár egy okostelefonról is elérhető.” – magyarázza Fuchs Ádám.

Bármely területen képes kiemelkedő teljesítményre

„Kiváló példa a felhasználhatóság sokszínűségére, hogy egy logisztikai vállalatnál készítik elő a programozást a magasraktározáshoz szükséges gépük vezérléséhez. A ctrlX AUTOMATION ebben az esetben három tengelyt fog megmozgatni, a közeljövőben pedig a gyakorlatban is megfigyelhetjük a működését” – zárja a gondolatait a Bosch Rexroth szakembere.

További információ: boschrexroth.hu/ctrlx-automation

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet