- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az első vezető nélküli taxi tesztje

Az Egyesült Arab Emírségek első vezető nélküli taxijának befejeződött a kezdeti próbafázisa, a szolgáltató – a Bayanat vállalat – szerint több mint 2730 utas vett részt a kísérleti szakaszban. Az Abu Dhabiban található Yas-szigeten 2021. november 23. és december 27. között zajlottak le a nyilvános tesztek – adta hírül a The National News.

„Elkötelezettek vagyunk a szoros együttműködés mellett az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival, hogy innovatív közlekedési rendszereket építsünk ki. A célunk, hogy az intelligens mobilitási értékláncon belüli stratégiai befektetések révén fejlesszük a közlekedést” – mondta Hasan Al Hosani, a Bayanat vezérigazgatója. A projekt második szakasza a tervek szerint 2022 közepén indul, és ennek keretében tíz darab vezető nélküli taxi fog működni Abu Dhabi különböző helyszínein. A flotta elektromos és hibrid autókból áll.

A videó pontos képet mutat arról, hogy milyen is ez a taxi:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A járműveket a TXAI alkalmazáson keresztül lehet lefoglalni – amely elérhető az Apple Store és a Google Play online áruházakban. A Bayanat szerint több mint 16000 kilométert sikerült elérniük a tesztelés első szakaszában. Az utasok ezen periódusban előre meghatározott útvonalon közlekedhettek, a szolgáltatásért pedig nem kellett fizetniük – így nincs kiindulópont, hogy mennyibe kerülhet majd a jövőben.

A taxik végsebessége 90 kilométer/óra, ám általában a 65 kilométer/órát sem haladták meg. A biztonság érdekében pedig egy szakember ült a volánnál, hogy ha szükséges, akkor be tudjon avatkozni.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet