- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az energiahatékony világítást és épületautomatizációt a Siemens termékei biztosítják a Schaefflernél

Középpontban a fenntarthatóság a Schaeffler szombathelyi üzemében

2021 szeptemberében Szombathelyen nyitotta meg első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephelyét a Schaeffler-csoporthoz tartozó Schaeffler Savaria Kft. Ez Magyarországon az első olyan gyár, ahol kizárólag elektromos motorokhoz készítenek alkatrészeket, így jelentősen hozzájárulnak az e-mobilitás fejlődéséhez.

A 23,5 milliárd forintból, zöldmezős beruházással megvalósult 30 hektáron elterülő telephely 18.000 négyzetméternyi épületéből 15.000 négyzetméter gyártóterület. Az új üzemben kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak, létesült labor és műszaki szoba, valamint irodák és étterem is.

A Schaeffler az üzemet a „Holnap gyára” koncepció alapján alakította ki: az innovatív alkatrészek és rendszerek gyártása magas fokon automatizált, a csarnokok modulárisak, és teljesen digitalizáltak. A beruházás során a fenntarthatóság kiemelt szempont volt: az új üzem fotovoltaikus rendszerekből és a gyár tetejére telepített napelemekből meríti a villamosenergiát, az energiahatékony működést pedig a hőszivattyúk, az intelligens fűtés- és hűtéskezelés, valamint az intelligens vezérléssel ellátott energiatakarékos LED izzók garantálják.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fenntartható működéshez a Siemens eszközei is hozzájárulnak. A gyártócsarnokok épületgépészeti megoldásainak kialakításhoz a vállalat Smart Infrastructure Building Technology területének épületautomatizálási megoldásait alkalmazta az Air-Tech Trade Kft. A gyártócsarnok épületfelügyeletét ipari alkalmazásra optimalizált DESIGO CC szoftver látja el.

A hozzá kapcsolt DESIGO PX eszközök lehetővé teszik a világításvezérlés és légkezelés energiahatékony automatizálását, a hűtőgépek paramétereinek beállítását és ezek valós idejű monitorozását. Segítségükkel biztosítható például a mindig az adott felhasználáshoz igazodó intelligens világításvezérlés, melynek köszönhetően az üzemeltető azonnali információt kap akár a világítótestek állapotáról is.

Siemens

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet