- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az EPAL raklapok készen állnak a Brexitre

Az EPAL raklapokat az ISPM 15 szabványnak megfelelően kezelik, ami alkalmassá teszi őket az áruk korlátlan mozgására az EU-n kívül.

Az Egyesült Királyság 2021. január elsejei Európai Unióból való kilépésével az import- és exportcégek attól tartanak, hogy a kereskedelem az EU volt tagállamával már nem fog zökkenőmentesen működni. Ennek oka abban keresendő, hogy 2021. január elsejétől az ISPM 15 szerint kell kezelni az Egyesült Királyságba érkező és az onnan szállítandó fa csomagolóeszközöket és raklapokat.

Az ISPM 15 szabvány 2002 óta kötelező az áruk EU-n kívüli nemzetközi szállításakor, annak érdekében, hogy megvédjük az adott ország őshonos erdeit, faállományát és ökoszisztémáját a nem honos növénybetegségektől és a káros mikroorganizmusoktól. Az EU-n belüli áruszállítás esetében a hőkezelés nem kötelező, míg harmadik országba történő szállítás esetén az előírás betartását érkezéskor szigorúan ellenőrzik, és ha a rakományt szállító fa csomagolóeszközöket nem hőkezelték, az egész rakományt megtagadják.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2021. január elsejétől az Egyesült Királyságot harmadik országnak kell tekinteni, és így az Egyesült Királyságba történő áruszállítás esetén az Egyesült Királyság határán ellenőrzik, hogy a fa csomagolóeszközök és raklapok megfelelnek-e az ISPM 15 szabványnak.

Az ISPM 15 szabvány megköveteli a tömör fa meghatározott módszerekkel történő kezelését. Az EPAL raklapok esetében az ISPM 15 szabványnak való megfelelés a szárítókamrában történő hőkezeléssel (HT) érhető el. A hőkezelést a raklap középső tuskójában elhelyezett IPPC jelölés igazolja. A jelölést csak az arra engedéllyel rendelkező helyezheti el IPPC engedélyszámával, valamint a HT rövidítéssel.

Az EPAL fa-rakodólapok továbbra is használhatók a Brexit után az Egyesült Királyságban, az áruk EU-ba irányuló korlátlan behozatalára és kivitelére, mivel az EPAL Technikai Szabványa 2010. óta megköveteli a gyártás során az EPAL raklapok ISPM 15 szerinti kezelését.

A javításoknál az EPAL megköveteli javítópartnereitől az új, szabvány szerinti javítóelemek használatát, továbbá kötelezik őket arra, hogy a javítási műveletek megfeleljenek az ISPM 15 nemzetközi előírásainak.

EPAL

A cikk eredetileg a NEW technology magazin idei 1. számában jelent meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet