Az éves elemzés folyamatos növekedést mutatott ki az ipari hálózatok piacán

A HMS Networks minden évben átfogó elemzést készít az ipari hálózatok piacáról, az új csatlakoztatott csomópontok típus és protokoll szerinti megoszlását számba véve a gyári automatizálás világában. A legfrissebb tanulmány azt jelzi, hogy az ipari hálózatok piaca tovább növekszik, 2024-re 7%-os bővüléssel. Továbbra is a domináns szereplő marad az ipari Ethernet, ami az összes újonnan telepített csomópont túlnyomó többségét, 71%-át teszi ki (a tavalyi 68%-hoz képest). A terepi buszok aránya eközben 24-ről 22%-ra, a vezeték nélküli technológiák pedig enyhén, 8-ról 7%-ra csökken. A legelterjedtebb technológiák között a PROFINET az újonnan telepített csomópontok 23%-át teszi ki, ezt szorosan, 21%-kal követi az EtherNet/IP, az EtherCAT pedig jelenleg 16%-on áll.

A HMS Networks minden évben elvégzi az ipari hálózatok piacának globális elemzését a gyárautomatizáláson belüli újonnan telepített csomópontokra összpontosítva. Az ipari ICT (információs és kommunikációs technológia) megoldásainak független szállítójaként a HMS jelentős rálátással rendelkezik az ipari hálózatok piacára. A 2024-es tanulmány a terepi buszok, az ipari Ethernet és a vezeték nélküli technológiák becsült piaci részesedését és növekedési ütemét részletezi.
A 2024-es tanulmányban a HMS arra a következtetésre jutott, hogy az ipari hálózatok piaca tovább növekszik. a teljes piac növekedése 2024-ben várhatóan +7% körül alakul majd, amivel a hálózati kapcsolatok még nélkülözhetetlenebbé válnak majd a gyárakban.

Folyamatosan növekszik az ipari Ethernet részaránya

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 12%-os növekedéssel felgyorsul az ipari Ethernet részarányának növekedése. Az ipari Ethernet jelenleg a gyári automatizálásban újonnan telepített csomópontok globális piacának 71%-át teszi ki (a tavalyi 68%-hoz képest). A PROFINET számít a legelterjedtebb protokollnak 23%-os piaci részesedéssel, az új csomópontok 21%-át kitevő EtherNet/IP-t megelőzve. Továbbra is erős az EtherCAT népszerűsége, amely immár magabiztosan áll a harmadik helyen a maga 16%-os piaci részesedésével.

Várhatóan csökken a terepi buszok részaránya

A hagyományos soros terepibusz-telepítések tovább veszítenek lendületükből. Bár a terepibusz-telepítések továbbra is az új csomópontok jelentős részét teszik ki, a szegmens volumene várhatóan évente 2%-kal csökken 2024-ben. A terepibusz-rangsort a PROFIBUS vezeti7%-os piaci részesedéssel, amit a többi jól ismert terepibusz-protokoll követ egyenletes eloszlással.

A terepi buszok együttesen a piac 22%-át teszik ki 2024-ben. Az új terepi busz csomópontok számának csökkenése ellenére számos eszköz, gép és gyár támaszkodik majd ezekre a jól működő és bevált terepi buszokra az elkövetkező években.

Stabilizálódik a vezeték nélküli technológiák piaca

A vezeték nélküli technológiák folyamatos növekedést mutattak az elmúlt években, bár a növekedés üteme mostanra némileg lecsökkent. A vezeték nélküli megoldások továbbra is a típusonkénti teljes részesedés erős 7%-át teszik ki. A piac egyre több olyan terméket vezet be, amik támogatják az ipari vezeték nélküli hálózatot és növekszik a vezeték nélküli megoldások a gyári beállításokban történő elfogadása is. Tipikus felhasználási esetek a kábelcsere alkalmazások, a vezeték nélküli gépekhez való hozzáférés, valamint a mobil ipari berendezésekhez való csatlakozás.

Az ipari hálózatépítés kulcsfontosságú a gyártás termelékenysége és fenntarthatósága szempontjából

„A csatlakoztathatóság ma már alapfelszereltségnek számít a gyári automatizálásban, az ipari Ethernet pedig ennek a területnek a bajnoka – mondta Magnus Jansson, a HMS Networks Anybus üzletágának termékmarketing igazgatója. – Mindazonáltal, ahogy előre tekintünk, nagy változásokra számítunk, feltörekvő trendekkel és technológiákkal. Jelenleg kétségtelenül az ipari Ethernet dominál, de izgalmas változásoknak és újításoknak leszünk tanúi, amelyek alakítják majd az ipari hálózatok piacát.”

HMS Network

- Hirdetés -