- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az igazán válságálló iparág szakvására

- Hirdetés -

A fémmegmunkáló ipar 2022. szeptember 13. és 17. között Stuttgartra fókuszál, az AMB 2022 rendezvényre, ahol ismételten összegyűlnek az európai üzleti partnerek. Az eseményen a VDMA Precision Tools és a Measuring and Testing Technology szakmai szövetségekkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Az ellátási lánc akadozása, az alkatrészhiány és a termelés stagnálása óriási kihívást jelentett, s ezekkel számos vállalatnak kell szembenéznie jelenleg is. Emellett egyre jelentősebb az anyag- és munkaerőhiány, valamint a nyersanyagok, a szállítás és az energia komoly árnövekedése. Ennek ellenére a megmunkálással kapcsolatos mutatók 2021-ben két számjegyű növekedést produkáltak. Legfőképpen a nemzetközi üzleteknek köszönhető, amelyek számos gyártó számára jelentettek lendületet. Ellenben Németországban jelentősen gyengébb volt az értékesítés növekedése.

Összességében a szerszámipar gazdasági helyzete 2021-ben az ECTA (European Cutting Tools Association) által is képviselt öt kulcsfontosságú európai országban – ha eltérő mértékben is, de –helyreállt. A fent említett problémák és az azt követő járványhullámok a reméltnél némileg jobban lassították a fellendülést, ami visszafogta a további optimizmust. Az európai szerszámipar mintegy ötödével növelte a megmunkálószerszámok nemzetközi szállítását. Az egymás közötti kereskedelem továbbra is prioritás maradt: a 21 százalékos növekedés az átlagosnál némileg magasabb. Ez azt jelenti, hogy az európai szerszámok 60 százalékát a 27 EU-tagállamon belüli vevők vásárolták meg.

Olaszország mint kulcsfontosságú kereskedelmi partner

Németországban az autóiparban – a megmunkálás szempontjából fontos ágazatban – a termelés elmaradt a várakozásoktól. Ezzel szemben a szerszámok iránti kereslet az olyan területeken, mint a gépgyártás, növekedett. Hasonló volt a kép Olaszországban is, azaz az ipari berendezések beszállítói előrelépést realizáltak a szerszámüzletágban, miközben az autógyártás stagnált.

Az Olaszországból importált precíziós szerszámok havi átlaga és összmennyisége csaknem azonos maradt az előző éves eredménnyel, csak kismértékű növekedést ért el. Összességében ez 12 százalékos erősödést jelent; Németország mintegy 53 millió euró értékben importált szerszámokat az alkatrészgyártáshoz. A szerszámok aránya a 2020-as 44 millió euróról a következő évben mintegy 50 millió euróra nőtt, a hasonló szerszámok pedig ugyanezt a tendenciát követték, 22 millió euróról mintegy 27 millió euróra emelkedtek.

Ez azt jelenti, hogy az első három helyet továbbra is a szerszámgyártás és a formakészítés termékei foglalják el. Az egyéb termékek között szerepelnek még a szerszámokhoz és alkatrészekhez használt csapok, marók és tokmányok. A behozatal átlagosan havonta mintegy 17 millió eurót tett ki, ami nagyjából fele az Olaszországba szállított mennyiségnek.

A német szerszámok Olaszországba történő szállítása 2021-ben 24 százalékkal nőtt. Ugyanezen évben havi átlagban közel 30 millió euró értékben szállítottak szerszámokat a partnerországba, Olaszországba. A 2020 első félévében a koronavírus miatt bekövetkezett erőteljes visszaesést követő fellendülés tehát 2021-ben is folytatódott.

A nagy pontosságú marószerszámok továbbra is messze a legfontosabb precíziós szerszámexportot jelentik Németország számára. A szerszámtartók 2021-ben a második helyre kerültek, míg a maró- és fúrószerszámok kínálata ismét egyértelmű javulást mutatott.

Felemelkedések és visszaesések Spanyolországban

Spanyolország az év első felében állt talpra, a félvezetőhiány és a villamosenergia-költségek közelmúltbeli megugrása hozzájárult ahhoz, hogy az országban lelassult a termelés, ezáltal a szerszámok iránti vevői kereslet is. A spanyol autóipar emiatt különösen rossz helyzetbe került.

A német szerszámok Spanyolországba történő szállítása 2021-ben öt százalékkal nőtt. Ugyanebben az évben havonta átlagosan 12 millió euró értékben szállítottak szerszámokat a partnerországba. A Covid-19 járvány miatt 2020 első félévében bekövetkezett súlyos visszaesést követően 2021-ben lassan megindult a fellendülés. A precíziós szerszámok ágazatában a Spanyolországba exportált legfontosabb német áruk a nagy pontosságú marószerszámok, fröccsöntőformák és szerszámtartók voltak.

A Spanyolországból Németországba irányuló kereskedelemben 2021-ben enyhe visszaesés volt tapasztalható, azaz három százalékkal alacsonyabb számot produkált. A három legfontosabb termékcsoportot a szerszámgyártás és a formagyártás foglalja magába. Egyéb termékeket, például fúrószerszámokat, szerszámok befogási technológiáját és marószerszámokat is szállítottak, de csak korlátozott mértékben. A teljes behozatal átlagosan havonta mintegy 4 millió eurót tett ki.

Növekedés Franciaországban

Franciaországban, az EU második legnagyobb gazdaságában a precíziós szerszámok és szorítóeszközök kereskedelme az eladások tekintetében sokkal szélesebb körű volt, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Franciaországban fokozatosan helyreállt a repülőgépiparral folytatott kereskedelem, ám az autóipari termelés az előző évi szinten maradt.

A német szerszámok Franciaországba történő szállítása 2021-ben tízszázalékos növekedést ért el. Ugyanebben az évben átlagosan havi 25 millió euró értékben szállítottak szerszámokat Franciaországba. Emiatt a fellendülés megfelelő ütemben zajlott a Covid-19 járványt követően. A precíziós szerszámok ágazatában a Franciaországba exportált legfontosabb német áruk a nagy pontosságú marószerszámok, a formázó- és lyukasztószerszámok, valamint a marók és szerszámtartók voltak.

A Franciaországból Németországba irányuló importban 2021-ben alkalmi hatások miatt erős növekedés volt tapasztalható, emiatt 40 százalékos növekedést realizáltak. Különösen a fúrószerszámok és a marószerszámok esetében volt kiemelkedő a teljesítmény. A teljes behozatal átlagosan havonta mintegy 5,5 millió eurót tett ki, azaz a Németországból Franciaországba irányuló szállítások volumenének mintegy ötödét.

Némethi Botond, NEW technology (Forrás: AMB)

Akár ez is tetszhet