Az innováció ünnepe – CES 2021

Skydio X2

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2021. január 11. és 14. között rendezték meg a világ legfelkapottabb műszaki eseményét, a CES-t. A rendezvényen a kiemelkedő technológiák és fejlesztőik kaptak helyet, a világ legnagyobb vállalatai találkoztak egymással, illetve neves innovátorok léptek színpadra.

Az első CES 1967-ben volt New Yorkban, azóta az új év kezdetét jelenti, inspirációs lendületet ad az adott évnek. 2021-ben rendhagyó módon biztosították az élményt a rendezők, ugyanis digitálisan vehettek részt az érdeklődők.

Fontosabb díjak

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bosch eBike System. A Bosch fejlesztése nyerte el a 2021-es CES Innovációs Díjat a „Járműintelligencia és közlekedés” kategóriában. A Nyon all-in-one fedélzeti navigációt, edzéskövetést, digitális zárfunkciót és a terepviszonyokat figyelemmel kísérő, hatótávval kapcsolatos információkat oszt meg Bluetooth- és Wi-Fi-hálózaton keresztül. Az elektromos kerékpárok használata könnyebbé és tervezhetőbbé válik.

Skydio X2. A technológia világelső az autonóm repülés területén, a Skydio fejlesztése 2021-ben a „Drónok és pilóta nélküli rendszerek” kategóriában nyerte el az Innovációs Díjat. A Skydio X2 autonóm repülési rendszer, amely mesterséges intelligenciával rendelkezik. Az egyébként összehajtható eszközt felszerelték két optikai, valamint egy hőmérsékletszenzorral. A drón légi adatgyűjtési lehetőséget biztosít helyzetfelismeréshez, eszközellenőrzéshez, biztonsági kontrollhoz. Két konfigurációban kapható: a védelmi erőknek, illetve polgári felhasználásra.

Coro-Bot. Nem meglepő módon egy fertőtlenítő robotot is díjaztak a CES-en, a Coro-Bot a „Robotika” kategóriában nyerte el az Innovációs Díjat. A berendezést több karral is ellátták, annak érdekében, hogy minél rugalmasabban végezhesse feladatát, illetve sokféle környezetben bevethető legyen. Ezen felül rendelkezik egy csuklós robotkarral az egyenetlen felületek tisztítására, valamint egy légkeverővel, amely sterilizálja a levegőt. Az eszköz segítséget nyújt az emberek által használt területek teljeskörű fertőtlenítésében. A Coro-Bot továbbá számos hasznos és intelligens robotkezelő szoftverrel is rendelkezik, melyek az autonóm vezetés, az ütközésmegelőzést segítő rendszerek és az energiatakarékos technológiák területéhez tartoznak.

A CES szervezői már 2020 nyarán jelezték, hogy a járványügyi intézkedéseknek megfelelően nem a megszokott módon rendezik meg az innováció ünnepének számító eseményt. Azonban a virtuális térben is sikeresen találkozhattak az iparágak vezetői.

Némethi Botond, NEW technology magazin


A NEW technology magazint teljes terjedelmében elolvashatod:

 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet