Az IoT alapvető kellékei a szenzorok

Csakis az érzékelőkkel felszerelt eszközök alkalmasak az állapot, illetve a műveletek rögzítésére és nyomon követésére. A hálózati kapcsolódás teszi intelligenssé,  emberi beavatkozástól függetlenné az objektumokat. A KELLER AG nyomástechnika, Európa vezető nyomásérzékelőinek gyártója megkerülhetetlen szereplő az IoT-megoldások világában.

Az IoT ma már közismert fogalom, magyarul „a dolgok internete” kifejezésként terjedt el. Elektronikai eszközök közötti kommunikációt jelent, internet alapú hálózaton.  Minden nap élünk ezzel az okos lehetőséggel, ha például okostelefonnal vezéreljük a tévét, az otthoni világítást/fűtést, vagy ha egy vállalat automatizált, független folyamatokat alkalmaz a szervezeti intézkedései során. Az IoT-folyamat kulcselemei a szenzorok, ez a legfontosabb adatszolgáltató komponens, bármilyen ágazatban alkalmazzuk is.

Az eszközön található különböző szenzorok kapcsolódnak a helyi és a globális kommunikációs hálózatra. A folyamat óriási előnye még, hogy elemzi az adatokat a hálózat számítógépein vagy a felhőben. Az IoT-műveletek testre szabottak, és jelenleg folyamatos innováció alatt állnak. A KELLER több nemzetközi céggel működött együtt annak érdekében, hogy nagymértékben fejlesszék a „smart”, azaz felhasználóbarát szolgáltatásaikat a különböző szektorok számára. A következő öt példán keresztül érthető meg leginkább, hogy a KELLER milyen sokféle területen fejlődik:

- Hirdetés -

  1. Árvízfigyelő

Az árvizek hirtelen, kiszámíthatatlanul érkeznek. Néhány perc alatt óriási károkat okozhatnak a folyók partján élő lakosságnak.

Bár a meteorológiai szolgálat a legtöbbször figyelmeztet a szélsőséges időjárási viszonyokra, de sok város felkészültsége így sem kielégítő. A vészhelyzetek kialakulásának megelőzését a modern technológia, az IoT teszi lehetővé. A sürgősségi szolgálatok másodpercek alatt automatikusan értesítést kapnak, így a szükséges lépések időben megtehetők, még távolabbi területeken is.

A KELLER GSM-2 távoli adóállomás segítségével időben küld jelzést az illetékeseknek. Ez egy autonóm adatgyűjtő rendszer, amelyet nyomásmérővel, szintérzékelővel láttak el. A vízszint állását és a nyomással kapcsolatos adatokat telefonhálózaton keresztül továbbítja SMS-ben, e-mailben vagy FTP-n keresztül a felelősöknek. Ezzel megelőzhetők a katasztrófahelyzetek kialakulása. A KELLER technikai támogatást is nyújt a rendszer installációjához, programozásához. E berendezés révén biztonságosabb világot kínál az emberiség számára.

  1. Szenzorok a vendéglátásban

Piacra bocsátottak egy, a söröshordók telítettségi szintjének mérésére alkalmas eszközt is. Működésének két nyomásérzékelő az alapja, amelyek megmérik a tartályban található folyadék szintjét, majd az eszköz üzenetet küld erről a sörgyárnak. A megrendelési javaslatot a felhasználónak egyszerűen csak jóvá kell hagynia. Az üzenetet e-mailben, a GSM-2 távoli adóegységének segítségével – mely rendelkezik telefonos, illetve internet eléréssel is – továbbítja a rendszer.

Az automatizált gépek közötti kapcsolat (machine-to-machine; M2M) csökkenti a felhasználók  terheit, és megelőzi a fölösleges szállítmányozást. Ezzel a megoldással csökken a pontatlan megrendelések száma, a logisztika optimalizálhatóvá válik, a sörözők pedig folyamatosan friss áruhoz jutnak.

  1. Üzemanyagtartályok szintjének mérése

A KELLER egy svájci olajbeszállítóval együttműködve fejlesztette ki az „EasyOil” nevű távfelügyeleti rendszerét. Az alkalmazás különlegességét az ügyfélspecifikus szoftver biztosítja. Az aktuális adatok mellett – mint például a töltöttségi szint, a fogyasztás és a rendelési előzmények –, az olajárakat is figyelemmel kíséri. Ez utóbbi adatot naponta kétszer frissíti. Az információk optimalizálhatóvá teszik a megrendelési folyamatot, például az ügyfelek tartalékkészletet vásárolhatnak, ha az olaj ára éppen alacsony.

A benzinkutakon akár egy szikra is robbanást okozhat, ezért egy ilyen speciális környezetben működtetett rendszernek a megalkotásakor ezt a kockázatot is figyelembe kell venni. Ennek érdekében a GSM-3 távérzékelőt beépített biztonsági korlátozásokkal egészítették ki, amelyek csökkentik a mérőrendszer elektromos teljesítményét a robbanásveszélyes zónában, így nem keletkezhet szikra.

  1. Vegyi anyagok ellenőrzése

Gyakori probléma, hogy a vegyianyag-tartályok töltöttségi szintjét egyáltalán nem vagy nem megfelelően mérik meg. Az egyik elterjedt megoldás az úszómérő alkalmazása, amely szállításkor nem biztonságos, illetve nem alkalmas a tartály tartalmának folyamatos ellenőrzésére.

A KELLER új applikációja a töltöttség szintjét két nyomásátalakítóval méri, a 7LD sorozat segítségével. Mivel a tartály folyamatos nyomás alatt áll, az egyik jelátalakítót a tartály tetejére erősítik, a másikat az aljára. Az IoT-rendszerhez kapcsolódva továbbítják az adatokat, például a hőmérsékletet, a tartózkodási helyet, ami egyszerűvé és biztonságossá teszi az ellenőrzést.

  1. Hidak terhelésének monitorozása

Az egyre több tehergépjármű a forgalomban növeli a hidak terheltségét. A terhelés eloszlása függ az áthaladó gépjárművek számától és a talaj mozgásától. Kiemelten fontos a hidak és felüljárók biztonsága, amit érzékelőkkel lehet ellenőrizni. A KELLER megoldása esetében a pillérekre kerülnek az integrált digitális nyomásmérők.

A híd terhelése elasztomer párnára helyeződik, amelybe a nyomásérzékelők is kerülnek. A rétegek közt zsír található, amely nyomásátviteli közegként működik, és lehetővé teszi a terhelés pontos mérését. A GSM-modul az adatokat közvetlenül egy digitális interfészen keresztül értelmezi, és szükség esetén figyelmeztető üzenetet küld a felelős személynek. A hosszú élettartamú, rozsdamentes acéllal borított nyomásérzékelők évtizedekig garantálják a mérések megbízhatóságát. Az eszköz segítségével folyamatosan nyomon követhetők a terheléseloszlásra vonatkozó adatok, és még időben megtehetők a szükséges óvintézkedések.

Az IoT intelligens megoldásokat kínál, amelyek pontosabb adatokat nyújtanak, javítják és korszerűsítik a folyamatokat, illetve plusz információval látják el a felhasználókat.

A modern, jövőbe mutató elképzelések alapját minden esetben a szenzorok jelentik.

Ha egyedi megoldást szeretne, konzultáljon a KELLER AG munkatársaival az info@keller-druck.com e-mail címen.

Némethi Botond, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -