Az ipar átalakul: A Bosch Rexroth innovatív megoldásokkal tesz a fenntarthatóságért

Az ipari gyártás alapvető átalakuláson megy keresztül, s ennek hátterében számos tényező húzódik meg. Ezek közé tartozik az erőforrások korlátozott rendelkezésre állása, az ellátási láncok megbízhatatlansága, valamint az egyre növekvő fogyasztói igények az ökológiai és társadalmi felelősségvállalás terén. A Bosch Rexroth az automatizálás és ipari technológia globális vezető vállalata, aktívan és innovatív módon formálja át termékeinek és szolgáltatásainak portfólióját, különös hangsúlyt fektetve a fenntarthatósági szempontokra. A vállalat kiemelt figyelmet szentel annak, hogy folyamatosan fejlessze szervizszolgáltatásait is, hogy még hatékonyabban és környezetbarátabban elégítse ki a felmerülő igényeket.

A fenntarthatóság fogalma egyre inkább kiterjed a különböző dimenziókra is. Míg korábban az ökológiai szempontokra helyezték a hangsúlyt, ma már sokkal szélesebb megközelítés uralkodik. A fenntarthatóság fogalmába beletartoznak az ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontok is, ami azt jelenti, hogy nemcsak a környezetvédelem játszik kulcsszerepet, hanem az emberek jóléte és a gazdasági stabilitás is.

A fogyasztói szektorban szintén szignifikáns változások tapasztalhatók. A vásárlók tudatosabbá váltak, és például a használt termékeket nem feltétlenül dobják ki, hanem inkább az újrahasznosítás és az újrafelhasználás mellett döntenek. Ez a trend többek között a vállalatok ösztönzésének is köszönhető, hiszen olyan termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek prioritásként kezelik a jövő generációja, valamint a bolygónk védelmét.

- Hirdetés -

Etikai és üzleti szempontból is nyerő

Az erőforrások megőrzése és a költségek csökkentése az egyik kulcsfontosságú tényező, ami hajtja az iparágat a fenntarthatóság felé. Azok a vállalatok, amelyek hatékonyan gazdálkodnak az erőforrásaikkal, nemcsak környezetbarátabbak, de pénzügyileg is versenyképesebbek lehetnek. Az energiamegtakarítás, a hulladékcsökkentés és az erőforrások újrafelhasználása mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a költségek csökkentéséhez és a vállalati hatékonyság növeléséhez.

A fenntarthatóságot felvállaló vállalatok egyértelműen versenyelőnyhöz juthatnak, ugyanis gyakran jobban képesek megfelelni a fogyasztók növekvő igényeinek, akik egyre inkább preferálják a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat. Mindez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy bővítsék piaci részesedésüket, és erősítsék versenypozíciójukat a globális piacon. Ráadásul az ilyen irányú tevékenység hosszú távú növekedést és üzleti stabilitást is eredményezhet, miközben a bolygónk védelméért is síkra száll. Összességében a fenntarthatóság nemcsak etikai szempontból fontos az iparban, hanem üzleti előnnyel is kecsegtet.

Fejlett technológiákkal a szolgáltatások magas minősége érdekében

A szolgáltatások kiemelkedő szerepet játszanak a fenntarthatóság elérésében, mivel hozzájárulnak a termékek élettartamának és rendelkezésre állásának meghosszabbításában. Ezen szolgáltatások közé tartozik többek között a karbantartás és az oktatás is, ami kulcsfontosságú az erőforrások hatékonyabb kihasználása és a hulladékcsökkentés szempontjából.

A Bosch Rexroth automatizálási platformja világszerte elérhető szolgáltatásokat kínál, az eszköztárban megtalálható a műszaki támogatás, a digitális szolgáltatások, képzések és tanúsítások a teljes termékéletciklusra vonatkozóan. Ez magába foglalja a gépek és rendszerek hagyományos szolgáltatásait, amelyek célja a hosszú élettartam biztosítása. Emellett az ökoszisztémában megtalálhatók olyan kiemelkedő alkalmazások, mint a ctrlX Store az egyes szoftverek letöltéséhez, a ctrlX Device Portal a vezérlőrendszerek egyszerű, központi kezeléséhez, valamint a ctrlX AUTOMATION Community a know-how átadásához.

Intelligens szolgáltatások a fenntarthatóságért

A digitalizáció és az intelligens szolgáltatások kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntarthatóság előmozdításában. Az IoT lehetővé teszi a fokozott felügyeletet és a karbantartást, ami csökkentheti a gépek és rendszerek leállását, valamint optimalizálhatja az erőforrások felhasználását. Emellett az ügyfélprofilozás során gyűjtött és elemzett adatok segíthetik a hatékonyság javítását és a szolgáltatások testre szabását.

A Bosch Rexroth fenntartható szolgáltatási megközelítése kiemelkedő példája ennek a fejlődésnek. A ctrlX AUTOMATION platform integrált szolgáltatást és támogatást biztosít, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják gépeik teljesítményét és fenntarthatóságát. Ez átfogó szolgáltatási palettát jelent, amely az üzembe helyezéstől a termékfelújításig terjed, segít a vállalatoknak a fenntartható gyártás és működés elérésében, hozzájárulva ezzel a környezetvédelemhez és az erőforrások takarékosabb felhasználásához. Ezen innovatív megközelítések révén a Bosch Rexroth nemcsak ügyfelei számára nyújt hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat, hanem az iparág egészét inspirálja a fejlődésre és a környezetvédelmi célok elérésére.

Forrás: Bosch Rexroth
Kimaxolt élettartammal futó alkatrészek

A Bosch Rexroth portfóliója különböző lehetőségeket kínál az alkatrészek hosszabb élettartamának biztosítására, ideértve a pótalkatrész-beszerzést, a javításokat, az újragyártott termékeket és az utólagos felszereléseket is. Ezáltal lehetővé teszi a vállalkozások számára a költségek csökkentését, a nyersanyagok megtakarítását, és ugyanakkor hozzájárul a fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

A pótalkatrész-beszerzés és a javítások lehetővé teszik, hogy a meglévő gépek és berendezések hosszabb ideig hatékonyan működjenek, csökkentve ezzel a kidobott alkatrészek és termékek mennyiségét. Az újragyártott termékek és az utólagos felszerelések pedig lehetőséget kínálnak a meglévő rendszerek fejlesztésére és a környezeti hatások csökkentésére, anélkül, hogy teljesen új termékeket kellene gyártani. Mindezeken keresztül a vállalatok képesek csökkenteni ökológiai lábnyomukat, miközben fenntarthatóbb üzleti gyakorlatot folytatnak, amely hosszú távon előnyös mind az ipar, mind pedig a környezet számára.

Elköteleződés egy szebb jövő iránt

A Bosch Rexroth elkötelezett a környezeti felelősségvállalás terén. A vállalat erőfeszítései révén pozitív hatást gyakorol nemcsak az ügyfeleire, hanem az egész iparágra is. A Rexroth számára a fenntarthatóság nem egy marketingstratégia vagy kötelező vállalás, hanem olyan eszköz, amely lehetővé teszi a versenyelőny megszerzését és a hosszú távú üzleti siker elérését.

A Bosch Rexroth szolgáltatási megoldásokhoz való hozzáállása példaértékű az iparban. Mivel a vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a környezetre gyakorolt hatásuk csökkentése érdekében, a Bosch Rexroth átfogó szolgáltatási portfóliója gyakorlati lehetőséget kínál az erőforrások megőrzésére, a költségek csökkentésére és a működési hatékonyság növelésére. A fenntarthatóság felkarolásával a vállalkozások versenyelőnyre tehetnek szert, miközben hozzájárulhatnak egy zöldebb jövőhöz.

Bosch Rexroth/Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -