- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az MI és robotok teszik egyszerűvé a kátyúzást

A Liverpooli Egyetem egy új spin-out társaságot alapított Robotiz3d Ltd. néven, hogy továbbfejlessze azt az új technológiát, amely radikálisan átalakíthatja az útkarbantartást. A vállalat az egyetem mérnöki robotikai laboratóriumának szabadalmaztatott módszerét fogja forgalmazni.

Mesterséges intelligencia és robotika segítségével szeretnék megoldani a kátyúzás problémáit az A2e Ltd.-vel partnerségben. A vállalkozás a befektetéseit az egyetem Enterprise Investment Fund-jától kapja, az A2e Ltd. magántőke-befektetései mellett.

Nem csak hazánkban okoznak gondot

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A technológia a mesterséges intelligencia és a robotika segítségével jelentős javulást hozhat az úthibák észlelésének és kijavításának módjában, ideértve a kátyúkat és az útrepedéseket is. Jelenleg nincsenek autonóm technológiai megoldások a világ számos területét sújtó kátyúsodás kezelésére, és a becslések szerint csak az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben több mint egymilliárd fontba került a javításuk.

A projekt háttere

A cégalapítók között van Dr. Paolo Paoletti és Dr. Sebastiano Fichera az egyetem Mérnöki Iskolájából, akik széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a területen, és az elmúlt négy évben fejlesztették és próbálták ki a technológiát. A két szakértő a Robotics and Automation News-nak adott interjúban részletesebben is beszámolt a projektről.

Dr. Paolo Paoletti a vállalat technológiai vezérigazgatójaként elmondta: „A Robotiz3d Ltd. kifejleszt egy mesterséges intelligencia által vezérelt robotrendszert a kátyúk problémájának kezelésére. Az új rendszer képes lesz önállóan észlelni és jellemezni az úthibákat, például repedéseket és kátyúkat, felmérni és megjósolni az ilyen hibák súlyosságát, és rögzíteni a repedéseket, hogy azok ne súlyosbodjanak.” Dr. Sebastiano Fichera, a vállalat műszaki igazgatója hozzátette: „A kátyúk észlelésének és javításának jelenlegi módszerei munkaigényesek, ezért lassúak, nem biztonságosak, és megterhelik a gazdaságot és a környezetet is. Az általunk fejlesztett új technológia gyorsabbá, olcsóbbá és tisztábbá teszi az utak karbantartását, végül biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé az utakat.”

Lisa Layzell, a csúcstechnológiájú vállalatok díjnyertes ügyvezetője és vállalkozó, a Robotiz3d Ltd. társalapítója és vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy izgalmas új projekt, amelyet tovább kell fejleszteni. A Robotiz3d csapatának megvan a kellő szakértelme és tapasztalata a robotika és az MI területén a projekt megvalósításához, valamint a világelső innováció bevezetéséhez az utak és autópályák kezelésére. Hatékony üzleti tervet dolgoztunk ki a Robotiz3d tervezett termékportfóliójának továbbfejlesztésére.”

Anthony Hollander professzor, a Liverpooli Egyetem kutatásért felelős alkancellárja elmondta: „A Liverpooli Egyetem elkötelezett amellett, hogy együtt dolgozzon az ipari szereplőkkel annak érdekében, hogy a magas színvonalú kutatási eredményeket kereskedelmi célú pályára állítsa. Az A2e-vel való partnerséggel és komoly befektetések biztosításával arra törekszünk, hogy valódi változást hozzunk a gazdaság, a társadalom és a környezet számára.”

Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet