Az SKF fokozza a szén-dioxid-semleges gyártásra irányuló átállás ütemét

A Csoport első szén-dioxid-semleges gyáregységeinek sorában a spanyolországi Tudela-ban működő SKF autóipari csapágygyár is csatlakozik a steyr-i telephelyű (Ausztria), ipari csapágyakat gyártó üzemhez.

A spanyolországi Tudela-ban működő SKF autóipari csapágygyár a Csoport második olyan gyártóüzeme, amely elérte a szén-dioxid-semleges gyártásra irányuló célkitűzést. Az ipari csapágyakat gyártó steyr-i gyárral együttesen a két üzem mintegy 22 000 tonnával csökkentette az éves CO2-kibocsátását.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenését a folyamatfejlesztésre, az energiahatékony berendezésekre és a napelemekre fordított beruházásokkal, valamint a megújuló villamosenergia beszerzésével sikerült elérni. A fűtőberendezések évente körülbelül 500 tonna szén-dioxid-kibocsátását mind Steyr, mind Tudela esetében a Gold Standard széndioxid-kompenzációs rendszer alapján kompenzálják.

Bernd Stephan, az SKF Autó- és Repülőgépipari részlegének elnöke így nyilatkozott: „A világon nem sok olyan sürgető probléma akad, mint az éghajlatváltozás, és minden lépés számít, amit a probléma enyhítése érdekében teszünk. Úgy gondolom, hogy a tudelai és steyr-i csapataink által elért eredmények jelentősek, és igazán büszkék lehetünk rá. A cél érdekében természetesen beruházásokat hajtottunk végre, azonban az eredményeket főként a kollégáink összpontosításának és elkötelezettségének köszönhetjük.”

Julian Jimenez Argudo, a tudelai gyár igazgatója nyilatkozatában elmondta: „Az a tény, hogy szén-dioxid-semleges gyárban előállított termékeket tudunk kínálni vevőinknek, megkülönböztet bennünket a többiektől. A Tudela-ban elért eredményeink a folyamatfejlesztéseknek, valamint az energiahatékony berendezésekbe és napelemekben történő beruházásoknak köszönhetők. Az üzemi kultúrában is változás történt, a gyárban mindenki aktívan dolgozik a természeti erőforrások felhasználásának csökkentése érdekében.”

Az SKF központi klímavédelmi célkitűzése a kibocsátás csökkentése a teljes értékláncon belül. Az SKF célja, hogy a 2015-ös évet alapul véve 40%-kal csökkentse a saját működéséből fakadó CO2-kibocsátást mind az eladott csapágyak, mind pedig a vevőknek kiszállított termékek súlyára (tonna) vetítve. 2019 végére sikerült elérni 36% csökkenést, ami jóval meghaladja az amúgy is ambiciózus célt.

Az energiahatékony gyárakba és a napelemekbe történő beruházások mellett az SKF teljes villamosenergia-fogyasztásának kb. 50%-át megújuló forrásokból fedezi. Az SKF az első olyan vállalatok között volt, amely globális szinten elnyerte az ISO 50001 energiagazdálkodási tanúsítványt, és együttműködik a beszállítókkal az energiahatékonyság és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátás érdekében a teljes ellátási lánc mentén.

SKF

- Hirdetés -