Az űrutazás egyik nagy reménysége

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Július 20-án 6.58-kor az el-Amal, vagyis a Remény névre keresztelt Mars-szonda elhagyta a Japánban található tanegasimai űrközpontot. A szondát az eredeti terv szerint múlt hét kedden bocsátották volna fel, de a kedvezőtlen időjárás miatt a kilövést kétszer is el kellett halasztani – írta a The New York Times.

Omran Saraf, az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziójának projektvezetője szerint a náluk kifejlesztett szonda által küldött jelek arra utalnak, hogy minden a terv szerint halad.

10 év múlva már telepeket állíthatnak a Marson

Az el-Amal egy órával a kilövést követően kinyitotta napelemeit, és önállóan folytatja útját 494 millió kilométeren át, átlagosan 121 ezer kilométeres óránkénti sebességgel. A tervek szerint nagyjából hét hónap múlva éri el a Marsot, és adatokat gyűjt a légkörről, valamint az atmoszféra napi, illetve szezonális változásairól, további hat űrhajó társaságában, amelyekből hármat a NASA, kettőt az Európai Űrügynökség (Oroszországgal közösen) és egyet India üzemeltet. Mindegyik különböző eszközöket alkalmaz, amelyek elősegítik a marsi légkör és a bolygó felületének kutatását.

Az Emírségek 2014-ben jelentette be, hogy Mars-kutatásra készül, ami végül 2017-ben indult el. A céljuk az, hogy 100 éven belül telepet állítsanak fel a vörös bolygón.

Mars-misszió

Az Emírségek korábban már három földmegfigyelő műholdat épített, és küldött fel, tapasztalatokat szerezve és együttműködve egy dél-koreai társasággal. Az arab ország embert szállító űrrepülési programmal is próbálkozott, melynek során az első űrhajós  Hazzaa al-Mansoori volt, aki nyolc napig tartózkodott a Nemzetközi Űrállomáson.

A Mars-kutatás központja Dubaiban van, itt tesztelték a Reményt, ami egyébként a Colorado Egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumával együttműködve épült.

Jelenleg nyolc különféle misszió keretében vizsgálják a Marsot. Kína és az Egyesült Államok még az idén egy-egy újabb küldetést tervez indítani a Föld szomszédjára.

El-Amal – Remény

A Remény három műszert hordoz: infravörös spektrométert, ultraibolya spektrométert és egy kamerát. Magas pályán – a felszín feletti 12 400 mérföld (körülbelül 20 000 kilométer) és 27 000 mérföld (körülbelül 43 000 kilométer) között – halad, és az űrhajó minden nap számos képet küld a tudósok számára a marsi időjárásról. Kétéves küldetése során meg fogja vizsgálni, hogy miként hatnak a bolygó légkörére a porviharok és más időjárási jelenségek.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet