Bakancs méretű exoskeleton segít újra járni

A Stanfordi Egyetem olyan csizmaszerű külső robotvázat készített, amivel egyrészt növelhető a sétálás sebessége, másrészt leveszi a túlzott terhelést a lábakról – és minderre már a laboron kívül is képes – írja a The Robot Report. „Olyan, mint egy motoros bakancs, és ez az első ilyen eszköz, ami a való világban is használható” – mutatott rá Patrick Slade biomérnök, aki posztdoktori munkája keretében dolgozik a szerkezeten.

Az exoskeleton nemcsak könnyíti, gyorsítja is a gyaloglást, és egyfajta személyre szabható sétaasszisztensként értelmezhető. Jelenleg ott tartanak, hogy kilenc százalékkal gyorsabban és 17 százalékkal kevesebb energiával járható le vele egy egységnyi távolság. Ez nagyjából olyan, mintha levennénk egy állandóan magunkkal cipelt 14 kilós hátizsákot – szemléltette a kutató.

A gép a vádli izmaival működik együtt, lényegében úgy, hogy plusz lökést ad a viselője minden egyes lépéséhez. Az extra rásegítés erejét egy gépi tanuláson alapuló modell személyre szabásával határozzák meg, de a vezérlés nem a nulláról tanulja a feladatot, hiszen többéves, emulátorokkal végzett munka során képezték ki.

- Hirdetés -

A teszteléshez az egyetemen kerestek önkénteseket: rájuk adták a túrabakancsnál nem vaskosabb szerkezetet, majd séta közben mérték a mozgási és energiafelhasználási adatokat. A próbák során azt is megértették, hogy egy adott személy exoskeletonnal kiegészülő járása hogyan függ össze a felhasznált energiával. Most azon dolgoznak tovább, hogy az exoskeleton képes legyen alkalmazkodni különböző viselők egyedi járásmódjához. Ez szintén szép eredményekkel kecsegtet, hiszen a gépi tanulásos modell lassan azt is meg tudja határozni, hogy hogyan tudja a lehető legjobban segíteni a viselőjét. Már most elég számára egyetlen óra, hogy elsajátítsa az új felhasználó sajátos igényeit.

A találmányt nem lusta, de tehetős embereknek, hanem mozgássérülteknek, különösen idős embereknek szánják, hogy visszaadhassák vele a könnyebb, gyorsabb járás örömét. A tudósok úgy vélik, a szerkezet nagyon előrehaladott állapotban van, így néhány éven belül készen állhat rá, hogy kereskedelmi forgalomban kerüljön.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet