Bambuszból fényesebb, fenntarthatóbb üveg készíthető

A kínai Közép-Déli Erdészeti és Technológiai Egyetem (CSUFT) kutatói természetes bambusz felhasználásával fejlesztettek ki új, üvegszerű, átlátszó anyagot. A faalapú termékekkel ellentétben ez az üveg egyszerre tűzálló, füstgátló és szuper víztaszító – áll a kutatásról szóló sajtóközleményben. Bár az üveg hagyományos, szilícium-dioxidból történő előállítása egyszerű és olcsó, a végtermék rendkívül sűrű és törékeny, a gyártási folyamat pedig üvegházhatású gázokat bocsát ki. Nagyon kellene tehát egy környezetbarát alternatíva.

Ahogy a világ tisztább módszereket keres az igények kielégítésére, a fából készülő átlátszó anyagok iránti kereslet ugrásszerűen nő, hiszen a kiváló mechanikai szilárdság és a kedvező hőszigetelő tulajdonságok mellett még alacsonyabb karbonlábnyomot lehet vele elérni. Ami pedig még fontosabb: a bambuszalapú új anyag a szilícium-dioxid-üvegnél nagyobb átlátszóságot kínál, ezáltal többféle módon is lehet alkalmazni, ráadásul nem válik hiánycikké, és nem is tűzveszélyes.

Üveg bambuszból

- Hirdetés -

Caichao Wan, a CSUFT Anyagtudományi és Mérnöki Főiskolájának kutatója kifejtette, hogy a bambusz gyors növekedési és regenerálódási ütemmel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy négy-hétéves növekedési idő után már építőanyagként lehessen használni, és nem mellesleg: hektáronként négyszer nagyobb terméshozammal kecsegtet, mint az átlagos fák. Mindeközben a bambusz összetétele hasonló a fáéhoz: függőleges csatornái nagy porozitást és áteresztőképességet biztosítanak. A kutatók éppen ezt az aspektusát használták ki, hogy átlátszó, üvegszerű anyagot készítsenek belőle.

Vákuum-impregnálással szervetlen folyékony nátrium-szilikátot juttattak a bambuszszerkezetbe, majd a köztes terméket hidrofób kezelésnek vetették alá. „Ezzel a stratégiával egy háromrétegű, tűzálló gátat tudunk létrehozni” – magyarázta Wan. A tesztek során a kutatók megállapították, hogy az újonnan kifejlesztett anyaguk gyulladási ideje 116 másodperc, a hőértéke pedig négyzetméterenként csak 0,7 MJ. Az anyag ezen kiváló képességeit a jobb mechanikai tulajdonságok, például a hajlító- és szakítószilárdság mellé jegyezhették fel, szóval az eredmény tényleg nagyon meggyőző – azzal együtt pláne, hogy magas, 71,6 százalékos fényáteresztő képességet mutat, ami 15,29 százalékos javulást eredményez az energiaátalakítás hatékonyságában – például ha napelemekhez alkalmazzák.

Gábor János, Okosipar.hu