- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bárki elkészítheti: itt az AI-vezérelt csótányterminátor

A mesterséges intelligenciától rengeteg világmegváltó ötletet remélünk, és bár kétségeink vannak afelől, hogy e nélkül nem tudunk élni, hatalmas segítség lehet olyan raktárakban vagy akár otthonokban, ahol rendszeresen előfordulnak csótányok.

A Technology.org zseniális apró elektronikai platformon nyugvó eszközként írja le a kártevők rémét. A csótányterminátor gépi tanulás módszerével önállóan fejleszti a detektálás képességét, miközben a beépített nagy teljesítményű lézer a piszkos munkát is elvégzi. Teljesen automatikus, rideg folyamat, ami egy gyakorlatilag tökéletes és halálos csapdában jön létre: a gép a bekapcsolás után azonnal képes észlelni és elintézni a csótányokat, ám a detektálása egyre hatékonyabb.

Az NVIDIA gyártotta Jetson Nano AI-fejlesztői miniszámítógépből kialakított rovarcsapda olyan szoftvert futtat, ami gépi tanulásos algoritmus segítségével pontosan azonosítja a csótányokat, majd megfelelő szögben becélozza és egy szempillantás alatt megsüti őket. Érdekes módon lehetünk kíméletesebbek is – írják az alkotók az eszközt bemutató tanulmányban, hiszen alacsonyabb intenzitásra állítva a lézernyaláb nem öli meg, csak elkábítja a rovarokat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A feltalálók nem ebből akarnak meggazdagodni: ingyenesen elérhetővé tették az eszköz tervrajzát és az AI-tréning leírását, így GitHubon gyakorlatilag bárki hozzáláthat, hogy saját maga készítse el a csótányterminátort – nyilván magánhasználatra és nem üzleti célra. A szükséges alkatrészek becsült ára 250 dollár (kb. 106 ezer forint).

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet