Bemutatjuk a legkorszerűbb marógépeket

A marás a legtöbb gyártóüzem alapművelete. Annak érdekében, hogy a gyártók magasabb marási termelékenységet, hosszabb élettartamot és alacsonyabb gyártási költségeket érhessenek el, a gyártók folyamatosan fejlesztik a vágószerszám-technikát. Az innovatív geometriák, osztályok, bevonatok és vágási technikák megnövelt teljesítményt és gazdaságosságot eredményeznek a különféle anyagok vágása során. Az alábbiakban felsoroljuk a marás hatékonyságának javítását szolgáló legújabb innovációkat.

Öntöttvasvágás

A Sumitomo Electric Carbide Inc. (www.sumicarbide.com) különlegesen tervezett, tangenciális stílusú marója olyan kialakítású, amely alacsony vágási erőt eredményez a magas termeléshez és finom felületek készítéséhez, szürke és gömbgrafitos öntöttvas vágásakor.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Sumitomo új SumiEdge Mill névre keresztelt terméke egy 88 fokos tangenciális marógép, amely mind a nyolc vágóél használatát lehetővé teszi – először az LNMX betét forgatásával, majd a betét egyik vágóról a másikra történő váltásával (bal- és jobboldali vágók). Az eszközök 3 és 6 hüvelykes kivitelben kaphatók. A Sumitomo szerint új ACK200 és ACK300 osztályai stabil vágási teljesítményt és hosszú élettartamot biztosítanak. Az ACK200 grade ultrafinom TiCN réteggel ellátott Super FF bevonattal rendelkezik a szürke és a gömbgrafitos öntöttvas általános célú megmunkálásához, a tapadásgátlás és a kopásállóság érdekében. Az ACK300 osztály többrétegű Super ZX bevonatot használ, amely nanométer vastag TiAIN és AlCrN rétegekből áll, és egy finomszemcsés, rendkívül kemény szubsztráttal párosul a törésállóság érdekében.

Alumíniumvágás
- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az új betétzsebes kialakítással és a közvetlen szerelésű betétbefogó mechanizmussal a ValMITE V650 nagy sebességű homlokmaró rendszerek a Valenite LLC (www.valenite.com) alumíniumötvözetek megmunkálására szolgálnak. A 2 hüvelyktől a 10 hüvelykig terjedő átmérőjű szerszámok biztonságos, merev és zörgésmentes műveleteket kínálnak, akár 20 000 sfm sebességgel.  A betét rögzítésének nagy merevsége – a betét 75 százaléka megerősített anyagból készül – képes elnyelni a nagy centrifugális erőket.

A rendszer teljes szilárdságát növeli a fogazott betétlap és a hozzá illő beépített zsebfelület, amely segíti a betét igazítását és rögzítését, miközben megakadályozza az oldalirányú elmozdulást működés közben. A zseben belül egy edzett záróék van elhelyezve a betét alsó részén, amely csillapításként működik a rezgések ellen. A könnyen cserélhető reteszelő ék úgy van kialakítva, hogy a munkadarabbal való ütközés vagy rögzítés esetén a vágótest előtt megtörjön.

A Valenite információi szerint a közvetlen szerelésű betét kompaktabb és tartósabb rögzítőrendszert eredményez, mint a hagyományos stílusú mechanizmusok. egyúttal nagyobb előtolási és maximális eltávolítási sebességet tesz lehetővé. A V650 vágógép képes arra is, hogy az egyes betétek tengelyirányú mélységbeállítását rezgésálló beállítócsavarral állítsa be, anélkül, hogy befolyásolná a szerszám egyensúlyi állapotát. Az axiális beállítócsavarhoz való hozzáférés a vágási zónán kívül, a forgács szennyeződésétől távol található. Ez a hozzáférési helyzet kiküszöböli a szerszámérzékelő eszközök eltömődését is.

Sok folyamat, egyetlen marószár

Az Iscar Metals Inc. (www.iscarmetals.com) bemutatott egy sor olyan eszközt, amelyeket úgy terveztek, hogy képesek a különféle marás, horonymarás, fúrás és menetmarás műveleteket egyetlen szárral is elvégezni. A Multi-Master család különféle szilárd keményfémfejeket tartalmaz különböző geometriákkal, a gömbölyű alakzatok, négyzetes vállmarás, rovátkolás és hasítás/résműveletek elvégzéséhez. Az Iscar szerint a cserélhető keményfémfejek kiváló teljesítményt nyújtanak ezekhez az alkalmazásokhoz, és a szár és a fej kialakítása csökkenti az indexelési időt. A fejek anélkül cserélhetők, hogy ki kellene venni a szerszámot a gépből.

HH, Okosipar.hu
(americanmechinist)

- Hirdetés -