- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bemutatta a Neuralink az első embert, aki agyi chipet kapott

A Neuralink március 20-án tett közzé videót az első emberi páciensről, aki megkapta a Telepathy névre hallgató agyi chipet. A januárban, külön erre a célra gyártott sebészrobottal végrehajtott operáció után néhány héttel még csak szűkszavúan nyilatkoztak az egyébként erősen mozgássérült betegről, mondván, szépen gyógyul a beavatkozás során szerzett sebekből, és egérkurzort már képes mozgatni a gondolataival. Újabb egy hónappal később végre személyesen is bemutatták, kié a történelem első olyan agyi implantátuma, amivel a lehetetlen vált lehetségessé.

A 29 éves Noland Arbaugh nyolc évvel ezelőtt, egy búvárbaleset következtében bénult le, válltól lefelé. Az immáron Telepathyval rendelkező férfi elmondta: az agyi chipnek köszönhetően sakkozik és a Civilization videojátékkal játszik – ha éppen nem japán és francia nyelvleckéket vesz az agyával irányított számítógépen.

„Ez őrület, tényleg az. Annyira király” – mondja Arbaugh a videón, hozzátéve: egy nappal azután, hogy az eszközt beültették az agyába, kiengedték a kórházból, és azóta sem tapasztalt semmilyen kognitív károsodást. „Sok munka vár még rám, de [a chip] máris megváltoztatta az életemet. Azért vágtam bele, mert a részese akartam lenni valaminek, amiről úgy éreztem, hogy meg fogja változtatni a világot is.”

A Neuralink mérnöke az X-en és a Reddit-en is közzétett videóban további friss híreket ígért a beteg fejlődésével kapcsolatban, szóval biztosan sokat hallunk még a világ első olyan emberéről, aki csupán a gondolataival képes számítástechnikai eszközöket és szoftvereket irányítani.

A Neuralink technológiája egy öt egymásra helyezett, körülbelül érme méretű eszköz, amit invazív műtéttel helyeznek az emberi agyba. Az Elon Musk közreműködésével 2016-ban alapított startup szakembereinek célja, hogy közvetlen kommunikációs csatornákat építsenek ki az agy és a számítógépek között, egyben felturbózzák a kognitív emberi képességeket, amelyekkel különböző neurológiai betegségek (pl. ALS, Parkinson-kór) válnak kezelhetővé. Ezen túlmenően a cég azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy nap megvalósítják az ember és a mesterséges intelligencia közötti szimbiózist.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet