- Hirdetés -

- Hirdetés -

Beszéljünk a robotok megtérüléséről

A kapacitásnövelés piaci és ügyféloldalról érkező nyomása számtalan irányba viheti el az automatizáció beépítését a gyártófolyamatokba. Sajnos előfordul, hogy az elvárások kiszorítják, majd vakvágányra terelik a megtérülést (ROI), holott a legfontosabb szempontok egyikeként kellene kezelni. Bár a robottechnológiák szemmel látható pozitív változásokat idéznek elő a cégeknél, ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy minden befektetett forint visszaérkezik. Pedig csak öt fontos lépcsőt kell megmászni a sikerhez.

Stratégiai tervezés

Alapos menetrendet kell készíteni, az alkalmazottak felvételétől a robotok átcsoportosításán át a lehető legjobb intézkedési tervig. Ezzel meg lehet könnyíteni a beruházások zökkenőmentes telepítését, és a teljesítményt is csúcsra lehet járatni. Fontos azonban – bár a mai robotok eléggé megbízhatók –, hogy számoljunk a gépek életciklusával, és tartsuk be azokat az elvárásokat, amelyek kitolják az időhatárokat. Ahhoz, hogy legalább az elvárt 15 évig szolgáljanak, nélkülözhetetlen a megfelelő installálás, az optimalizálás, a rendszeres szerviz (kb. minden hatezredik munkaóra után) és a jól ütemezett fejlesztés.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Eszközök teljesítménye

A robotika alkalmazása nagyon gyors győzelmek egész sorát hozza, ezért a cégvezetők – látva az alacsonyabb működési költségeket és a nagyobb hatékonyságot – hajlamosak lehetnek hátradőlni. Ezzel hosszútávú pozitív hatásoktól fosztják meg magukat, mert sosem jutnak el a százszázalékos kihasználtságig. A megoldás az OEE (Overall Equipment Effectiveness) kiszámítása: teljesen mindegy, hogy egyetlen gépről, egy munkaállomásról vagy egy egész gyártósorról van szó, az ELÉRHETŐSÉG, a TELJESÍTMÉNY és a MINŐSÉG összevetésével hamar kiderül, hogy a teljes üzemidőből mennyi igazán produktív. Ezzel szembesülve tovább csökkenthető a hibás munkadarabok száma, jól ütemezhető a fejlesztés és emelhető a ROI.

Monitoring

Bár az ipar 4.0-hoz vezető folyamatok egyre jobb technológiákat hoznak magukkal, és a robotok remekül reagálnak a gyors változásokra, nem árt, ha folyamatosan, valós időben tartjuk szemmel, majd gyűjtjük össze, és elemezzük a gyártás során felhalmozódó adatokat. A Yaskawa Cockpit™-hez hasonló Edge Server rendszerek többféle gyártó eszközeit is támogatják, és olyan kiegészítéseket tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy az értékteremtési lánc bármely pontjába bepillantást nyerjünk.

Első a biztonság

Az egy hálózatra kapcsolt eszközök távoli irányítása miatt a cégek komoly kiberbiztonsági kockázatoknak teszik ki magukat. Túl sok vírus kering, és a fertőzésből származó leállások, adatvesztések, adatlopások nagy kárt okoznak. Számításba kell venni minden lehetséges védelmi eszközt, ahelyett, hogy az aggodalmak miatt inkább offline dolgoznánk. A hálózat izolálására, a mesterséges intelligenciával vezérelt tűzfalakra és a többfaktoros azonosításra költött egyetlen forint sem felesleges.

Digitális készségek fejlesztése

El kell fogadni, hogy a legokosabb megoldások és a legjobb robotikai eszközök sem érik el a bennük rejlő maximális potenciált szakképzett munkaerő nélkül. Ahogy fokozódik az iparban az automatizáció térnyerése, úgy nő a különbség a meglévő szaktudás és a fejlett technológiákhoz szükséges készségek között. A lehető leggyorsabb ROI proaktív hozzáállást igényel: a gyártóknak be kell vonzaniuk, és meg kell tartaniuk a tehetséges kollégákat, illetve továbbképzéseket kell szervezniük, ha azt akarják, hogy a dolgozói állomány felkészülten várja az új technológiák bevezetését.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás és fotók: Industrial Machinery Digest)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet