Big data helyett smart data maximalizálja a termelést

A Siemens Condition Monitoring megoldása által a karbantartás, termelés és a technológia számai egyetlen rendszerben összpontosulnak. Valós idejű adatgyűjtést tesz lehetővé a gépek, gyártóegységek teljesítményének optimalizálásához, a veszteségidők meghatározásához és az akciótervek készítéséhez. A megoldás részleteit Kéri Tamás, a Siemens Zrt. Digital Enterprise Services ipari automatizálásért és digitalizációs fejlesztésért felelős operatív vezetője mutatta be magazinunknak.

„Egyes nagyvállalatok már rendelkeznek saját megoldással a digitalizáció területén, ám az ilyen irányú fejlesztésekre továbbra is óriási az igény. A hazai kis- és közepes méretű vállalkozásoknál ez a folyamat még nem forrott ki teljesen, ugyanis sokszor régebbi gépparkkal dolgoznak, amelyet még nem korszerűsítettek. A megoldásunknak ez sem akadály, hiszen akár 20-25 éves gépekből is tudunk adatokat gyűjteni” – foglalja össze a digitalizáció helyzetét a Siemens szakembere.

Megoldások minden kihívásra

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Condition Monitoring szoftverszolgáltatás által jelentős mennyiségű információ gyűjthető a termelési eszközökből az energiafelhasználástól a karbantartásig. Az automatikus adatfolyam elemzésével átláthatóvá válnak a költségek és a megtakarítási lehetőségek.

„Olyan moduláris megoldást kínálunk, amely több elemből épül fel, az energiaméréstől kezdve egészen a prediktív karbantartásig. Óriási előnye, hogy bármilyen termékkel kompatibilis, azaz harmadik fél által gyártott eszközön is ugyanolyan minőségben képes működni. Az adatokat minden esetben az ügyfél igényei szerint tároljuk, azaz felhőszolgáltatás (pl. Mindsphere, AWS, az Amazon Cloud vagy az Azure, a Microsoft felhő) vagy lokális/virtuális szerver segítségével. A kapott információkból pedig felhasználóbarát elemzés készül, amelyet akár okoseszközön keresztül is elérhetnek a felhasználók. Többek között olyan kérdésekre kapnak választ, hogy mennyit termelt vagy állt a gép, mi okozta az esetleges állásidőt. Az adatokból – például: motorhőmérséklet, rezgéstartomány – pedig kikövetkeztethető, mikor várható a berendezés meghibásodása, így előre betervezhető a karbantartás.

Szolgáltatás az ügyfél igényeihez igazítva

A Siemens szoftverét afelhasználói igények szerint finomhangolják, folyamatos támogatást biztosítanak, valamint a moduláris felépítés miatt a jövőbeni bővítésre is adott a lehetőség. A hazai tapasztalatok alapján a rendszer pár hónap alatt bevezethető.

„A hazai IoT projektek két részre bonthatók, egyrészt a termelésoptimalizálás, másrészt a megelőző karbantartás a vállalatok célja. A vállalatvezetők hatékonyabb gyártást kívánnak elérni, amelyben a Condition Monitoring rendszer kiválóan támogatja őket, hiszen pontosabbá, kiszámíthatóbbá válik a munka szervezése azáltal, hogy ismerik az egzakt számokat. Rengeteg adatot képesek vagyunk gyűjteni, mondhatni végtelen mennyiségben, de a lényeges információkra érdemes fókuszálni, azaz a big data helyett a smart data játszik kulcsszerepet. Emellett mindig fontos, hogy az adott beruházásnak a megtérülésével is tisztában legyenek, ami -az alkalmazástól és gépszámtól függően– másfél-két év” – összegzi Kéri Tamás.

A vezérlőrendszerrel egyszerűen monitorozható a gyártás. Moduláris felépítésének köszönhetően teljes mértékben a termelő igényeire szabható a rendszer, a funkciók mellett az adatok gyűjtése, elemzése és vizuális megjelenítése is egyedi elképzelésekre építhető.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet