Bill Gates szerint ezen múlik a klíma megmentése

Képünk illusztráció!

A Microsoft alapítója az USA egyik legnagyobb földbirtokosa, és nem is véletlenül, hisz a veganizmusban, de abban nem, hogy tömegek fognak áttérni rá, és beszélt a klímasemlegesség elérésének lehetőségeiről is – a szokásos éves Ask Me Anything ülésén, a Redditen. A Business Insider kiemelte azokat a témaköröket, amelyekre Bill Gates érdemben válaszolt; ezek egyike a húsmentes húsokra vonatkozott, lévén maga is támogatója néhány ilyen cégnek, például a Beyond Meatnek, az Impossible Foodsnak és az Upside Foodsnak.

A húsalternatívákat – ahogy mindenki más is – klímavédelmi okokból érzi fontosnak, mivel a hatalmas emisszióval járó állattenyésztést a húsfogyasztás fűti, amire feltétlenül új megoldás kell. Ha idővel tömegek fogyasztanák a növényi alapú húsokat, az jelentősen csökkentené a metánkibocsátást, de Gates nem táplál hiú reményeket: az emberek csak azért nem lesznek vegetáriánusok, hogy óvják a légkört. Szerinte jó az az irány, hogy fejlesztik a húsmentes hús technológiáit, valamint megoldásokat keresnek rá, hogy a hagyományos állattenyésztés minél kisebb metánkibocsátással járjon.

Hasonló elveket vall a klímasemleges vagy klímanegatív termékek kapcsán is: szerinte mindaddig veszett ügy a klíma megmentésére buzdítani a világ országait, amíg az emissziómentes cikkek jóval drágábbak a károsanyag-kibocsátással gyártott társaiknál. És ez ugyanúgy igaz a légi közlekedésre, az építőanyagokra, illetve az élelmiszerekre – sorolt fel néhány példát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az – ahogy ő hívja – klímainnovációt 2023 egyik legizgalmasabb témájának tartja, de nem csak mezőgazdasági szempontból, amiben egyébként eléggé érdekelt. A Redditen nem cáfolta, hogy jelentős, de nem a legnagyobb földbirtokos az USA-ban. Mint írta: „az Egyesült Államok termőföldjének kevesebb, mint 1/4000-e van a tulajdonomban” (ez egyébként közel 110 ezer hektárt jelent). A birtokait nem saját elhatározásból vásárolta – vallotta be, hiszen ezekről a kérdésekről egy profi befektetői csapat hoz döntést.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -