- Hirdetés -

- Hirdetés -

Bioműanyaggá alakíthatja a szén-dioxidot egy ismert baktérium

- Hirdetés -

Koreai vegyészmérnökök hoztak létre egy olyan, egyelőre csak prototípusként létező rendszert, amiben egy jól ismert baktérium nemcsak kivonja a levegőből a szén-dioxidot, hanem értékes bioműanyaggá alakítja, így rögtön két globális problémát is képes kezelni. A Koreai Alkalmazott Tudományok Technológiai Intézete (KAIST) közleményben jelentette be Hyun Joo Lee és Sang Yup Lee professzorok csapatainak közös eredményét. E szerint az eljárást az elektrokémiai szén-dioxid-átalakítás és a mikrobiális biokonverziós módszerek ötvözésével alakították ki.

A KAIST megosztotta: új felfedezésüknek köszönhetően a CO2-ből páratlanul nagy hatékonysággal lehet bioplasztikot előállítani: az általuk kidolgozott folyamat 20-szor akkora teljesítménnyel működik, mint bármely más, hasonló elveken nyugvó rendszer esetében.

A kutatócsoport két részből álló módszerrel vette rá a Cupriavidus necator nevű baktériumfajt a CO2 átalakítására tipikus bioplasztikká. A széles körben ismert C. necatornak azt a képességét használják ki, amivel egyes szénforrásokból polihidroxi-butirátot (PHB), egy biológiailag lebomló és komposztálható poliésztert hoz létre. A C. necator elfogyasztja az elektrolitikus reakcióval létrejövő formiát alapanyagot, és PHB-granulátumot halmoz fel, ami később kinyerhető a begyűjtött sejtekből. A tanulmány szerzői biztosak abban, hogy módszerük skálázható, ezáltal teljesen átírhatja a műanyaggyártás ma ismert szabályait.

 „A kutatás nyomán olyan technológiára bukkantunk, ami a különböző kémiai anyagok, valamint a bioműanyagok előállítására is alkalmazható, és a jövőben várhatóan a szén-dioxid-semlegesség eléréséhez szükséges kulcsfontosságú eljárások része lesz” – fogalmaztak a közleményben. A csapat azt állítja, hogy a bioműanyag-előállító folyamat lényegében örök, egészen addig, amíg naponta cserélik a baktériumsejteket, és rendszeresen begyűjtik a keletkező plasztikterméket.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet