Bionikus madarat tervezett a Festo (VIDEÓ!)

A német Festo robotvállalat már eddig is számos érdekes robotot fejlesztett ki, amelyek például kengurura vagy medúzára emlékeztetnek. A cég egyik legújabb alkotása egy BionicSwift nevű bionikus madár, amely felülmúlja a korábbi alkotásokat.

A BionicSwiftet olyan szárnyakkal szerelték fel, amelyek megszólalásig hasonlítanak az igazi madarakéhoz. A robotmadár szárnyának hossza 68 cm, testhossza 44,5 cm, súlya 42 gramm. A karosszéria belsejében helyezkedik el a szárnymozgató mechanizmus, valamint a kommunikációs technológia és a szárnycsapkodást vezérlő szerkezet. Elfér még benne egy kefe nélküli villanymotor, két szervomotor, egy akkumulátor, a hajtómű és a különféle áramköri lapok is.

A szárnyakat lamellák („tollak”) borítják, amelyek átfedő, rendkívül könnyű és rugalmas hablapokból készülnek, de ugyanakkor nagyon erősek – számol be a találmányról az Inceptive Mind. 

- Hirdetés -

Az egyes lamellák a szárny felfutása közben kihúzódnak, lehetővé téve a levegő áramlását a szárnyon. Ez azt jelenti, hogy a madaraknak kevesebb energiára van szükségük a szárny felfelé történő meghajtásához. Amikor pedig a BionicSwift lehajtja a szárnyát, akkor egy erősebb repüléssel bezáródnak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a BionicSwift sokkal jobb repülési profilt nyújtson, mint a korábbi robotmadár-modellek – állítja a Festo.

A robotmadarak mindegyikének rádióalapú beltéri GPS-e van ultra-szélessávú technológiával (UWB), amely lehetővé teszi a koordinált és biztonságos repülést. Továbbá mindegyik madárnak van egy saját rádiómodulja, amely jeleket küld, hogy a szerkezet pontos helyét egy számítógép segítségével nyomon lehessen követni, és ez a modul navigációs rendszerként is működik a madár előre programozott útvonalainak és repülési útvonalának megtervezése céljából. Így lehetővé válik a precíziós repülés, vagyis a robotmadarak nem ütköznek össze egymással vagy bármely más tárggyal.

Szükség esetén a BionicSwift robotmadarak képesek lesznek önállóan korrigálni az útvonalakat, emberi beavatkozás nélkül is biztonságosan repülni. A BionicSwift gyakorlati alkalmazása nagyon változatos. Használhatók lesznek majd a hálózatba kötött gyárakban, például anyagok szállítására vagy az optimális helykihasználásra.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -