Biorobotok bevetése a radioaktív hulladékok ellen

A kutatók számos előnyét látják a biorobotok kifejlesztésének, ugyanis rengeteg felhasználási lehetőséget rejtenek magukban – egy biorobot végre tud hajtani olyan folyamatokat is, amelyeket más gépek vagy emberek nem képesek. A biorobotok az óceánokban úszkáló mikroműanyag szemcsék összegyűjtésére is alkalmasak lehetnek, ami óriási lépést jelentene a vizek hatékony tisztítása felé. Ám a felvetődő etikai kérdésekre is választ kell adni. 

Békasejtekből biorobot 

Az Egyesült Államokban néhány kutató úgy hozta létre az első élő organizmusokat, hogy az afrikai békákból származó őssejteket apró, mikroszkopikus robotokká alakították, amelyek saját energiájukat felhasználva mozognak. Az egyik legsikeresebb kreáció két csonka lábbal a mellkasán hajtja magát. Egy másik a testén található miniatűr „zsákocskában” tudja tárolni és hordozni a rakományát. 

- Hirdetés -

„Ezek teljesen új életformák, amelyek eddig nem léteztek a Földön. Élő, programozható organizmusok” – mondta Michael Levin, a Tufts Egyetem Allen Discovery Centerének (Massachusetts, Madford) igazgatója. Levin és kutatócsoportja nem fémet vagy műanyagot használtak a robot megalkotásához, hanem biológiai szöveteket. Ezek sérülés esetén meggyógyítják magukat, és a feladat befejeztével megsemmisülnek – ez a folyamat úgy zajlik le, mint ahogy a természetes organizmusoknál megfigyelhető. 

Bevetési lehetőségek 

A biorobotok egyedülálló tulajdonsága, hogy össze tudják gyűjteni az óceánokba került mikroműanyag szemcséket. Képesek a mérgező anyagokat lokalizálni és megemészteni, különböző anyagokat a testükben szállítani. „biorobotok felhasználási területeinek csupán a képzelet szabhat határt” – jelentette ki Joshua Bongard, a Vermont Egyetem vezető kutatója. 

biorobotok születése 

Az egy milliméternél is kisebb robotokat „evolúciós algoritmus” tervezte meg, ami egy szuperszámítógépen futott. A program úgy kezdődött, hogy véletlenszerű 3D-s konfigurációkat készített 500-1000 bőr- és szívizomsejtből. Ezt követően mindegyik konstrukciót virtuális környezetben tesztelték, annak érdekében, hogy megtudják, milyen távolságot képesek megtenni, amikor a szívizomsejtek dobognak. Mivel a szívizomsejtek spontán módon húzódnak össze és lazulnak el, ezért ez a biorobot „motorként” funkcionál, hajtja előre a testet – és addig használja, amíg az energiája el nem fogy. Ez körülbelül egy hét és tíz nap közötti élettartamot biztosít. 

A tudósok megvárták, amíg a számítógép száz generációt „szül”, ezt megelőzően pedig kiválasztották a maroknyi mintát a laboratóriumi munkálatokhoz. Az afrikai karmosbékák (Xenopus laevis) embrióiból kinyert, korai stádiumú bőr- és szívizomsejtek megformálásához csipeszt és kauterizáló eszközöket használtak. A sejtek forrása ihlette az új élőlény elnevezését, a „Xenobot” nevet. 

Előfordulásuk a természetben 

A Nemzeti Tudományos Akadémia (USA) folyóiratában a tudósok közzétették, hogyan állították elő a biorobotokat víztartályokban. A tanulmányban ecsetelik megfigyeléseiket a kreáció mozgásáról és viselkedéséről – egyesek egyenes vonalban, mások körkörösen, míg voltak, amelyek csoportokba verődve haladtak. „Nagyon apró teremtmények, de végül is a terv az volt, hogy ezt a méretet érjük el” – magyarázta Levin. A Xenobotok kezdetleges szemét erek, idegrendszer és érzékelő sejtek képezik. Mivel emlőssejtekből kreálták őket, szárazföldön is élhetnek. 

Etikai kérdések 

Sam Kriegman, a Vermonti Egyetemen dolgozó doktorandusz elismerte, hogy a munka etikai kérdéseket is felvet, különös tekintettel arra, hogy a jövőbeli változatok idegrendszerrel, illetve kezdetleges kognitív képességekkel rendelkezhetnek. „Számomra az a fontos, hogy ez nyilvánosan zajlik, így széleskörű diskurzust folytathatunk, a társadalom és a politikai döntéshozók megvitathatják, mi a legmegfelelőbb viselkedés ebben az esetben” – emeli ki Kriegman. 

Aggodalomra viszont semmi ok, ugyanis a Xenobotok nem jelentenek fenyegetést az emberiség számára. „Nehéz elképzelni ezekről a lényekről, hogy bármilyen veszéllyel fenyegetnék a Föld lakóit” – mondta Kriegman 

Xenobotok küldetése 

Az új élet megalkotásának célja nemcsak egy robot létrehozása volt, hanem az élet szoftverének a megértése. Ha a születési rendellenességekre, a rákra és az életkorral összefüggő betegségekre gondolunk, megoldást nyújthat, ha tudjuk, hogyan készíthetünk biológiai struktúrát a növekedő és formálódó sejtek felhasználásával. 

Cikkünk a The Guardian cikke alapján készült.

Némethi Botond, NEW technology magazin