Bizalom és biztonság. Átalakul a munkavégzés, de hogyan?

A Dell technologies válaszol a felmerülő kérdésekre 

A munkavégzés módjának változása már a koronavírus-járvány előtt is érzékelhető volt, amit számos kutatás is alátámasztott. A digitális átalakulás a cégek életében kisebb vagy nagyobb szerepet töltött be, ám a különleges helyzet sok vészmegoldást is szült. Több vállalatot váratlanul értek a korlátozások, és félmegoldásokkal biztosították a dolgozóik távmunkáját. A home office munkarend a pandémiás helyzetet megelőzően bizalmi kérdés volt, az átállással pedig biztonsági kérdéssé vált. 

Növekszik az otthonról dolgozók száma 

Rakoncza Zsolt, a Dell technologies Magyarország vezérigazgatója online eseményen mutatta be a Global Data Protection Index 2020 Snapshot eredményeit. A felmérés témája, hogy a fejlett technológiák milyen hatást gyakorolnak az adatvédelmi felkészültségre. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Rakoncza Zsolt prezentációjában kiemelte: „Az otthonról dolgozók száma folyamatosan növekszik, ám ez sokszor bizalmi kérdéseket vet fel a munkáltató részéről. De bizonyos feladatok ellátására a home office hatékonyabb megoldást jelenthet, mint például az open office. Az új generációk már el sem tudják képzelni, hogy ne dolgozzanak otthonról, és mellőzzék a digitális eszközöket.” 

A felmérés rávilágított arra, hogy a cégek átlagosan közel 40%-kal több adatot kezelnek, mint egy évvel ezelőtt. Egy ilyen mértékű adatnövekedés kihívásokkal jár: a válaszadók túlnyomó többsége (81%) úgy gondolja, hogy a jelenleg használt adatvédelmi megoldásaik a jövőben nem lesznek elég hatásosak a sikeres üzletmenethez. 

Kihívás: adatbiztonság és leállás 

home office munkarendben a dolgozók különböző helyekről kísérelhetnek meg csatlakozni a munkahelyi rendszerekhez, ami komoly biztonsági kockázatot jelent a cégeknek. Az informatikai rendszereket különböző felületekről érhetik támadások, és nemcsak az adatvesztés, hanem a leállások is rizikót jelentenek – ami komoly anyagi vonzattal járhat. 

„A válaszadók mintegy 76%-a szerint a kibertámadások 2020-ban még nagyobb veszélyt jelentenek, mint korábban” – magyarázza a felmérés adatait Rakoncza Zsolt. „Egy év leforgása alatt a szervezetek 82%-ánál legalább egyszer észleltek valamilyen veszélyforrást. A munkavállalók bárhol, bármikor szeretnének csatlakozni, hozzáférni az adatokhoz, illetve megnövekszik az online kapcsolatok száma. Ezek mind-mind veszélyforrást jelentenek, amelyekre a megfelelő válaszokat kell megadni.”  

Új technológiák és kockázataik 

Az új technológiák még inkább figyelmet fordítanak az adatvédelemre, a vállalatok sikeresen és biztonságosan illeszthetik be a home office munkarendet folyamataikba.

„A Dell munkatársai például 90%-ban otthonról végzik el feladataikat, a várakozások szerint hasonló lesz ez a szám globális szinten is” – teszi hozzá Rakoncza Zsolt.

Az 5G, az Edge Computing, a mesterséges intelligencia platformok stb. olyan további lehetőségeket biztosítanak, amelyekkel még könnyebbé válik a távmunka, viszont emellett a biztonsági kockázatot is figyelembe kell venni. 

Gyors munkavégzés otthonról is 

A jövő munkaállomása notebookokból és egyéb mobil eszközökből fog állni, a kockázati tényező ezzel nyilvánvalóan növekszik. A felhőhasználat odafigyelést igényel biztonsági szempontból. A Dell megoldásai rugalmas, gyors és biztonságos informatikai rendszert nyújtanak a felhasználók számára. A hiperkonvergens infrastruktúra a nagyvállalati architektúrába illeszthető, az All-Flash adattároló pedig a klasszikus feladatok elvégzésére kiváló lehetőséget biztosít. Minden esetben fontos, hogy felhőrendszerekhez csatlakozhassanak, és mindeközben biztonságban tudják az adataikat.  

A Dell technologies Live Optics kampányában díjmentesen segít a cégeknek elemezni meglévő infrastruktúrájukat. Javaslatokat tesznek, hogy a meglévő kockázati pontokat miképpen tegyék biztonságossá. Tanácsaikkal pedig a vállalatok jövőbeni fejlődését segítik: hogyan tehetik még hatékonyabbá az informatikai rendszerüket, hogyan érhetik el az optimális működést. A kampány jövőálló beruházást nyújt, amely az informatikára építve további sikereket ér el. 

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -